Film
film/31.08.2019.

Tihomiru Staniću Gran pri "Naisa"

film
  • Promo / Nada Šargin i Tihomir Stanić u filmu "Delirijum tremens"
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaTihomir Stanić dobitnik je najznačajnije nagrade 54.  Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma „Filmski susreti“ u Nišu. Gran pri "Naisa" Stanić je dobio za glavnu ulogu u filmu Gorana Markovića  “Delirijum Tremens”.

Stručni žiri na čelu sa predsednicom Nelom Mihajlović i članovima Tamarom Aleksić i Goranom Radakovićem dodelio je  “Cara Konstantina“ Sergeju Trifunoviću, a „Caricu Teodoru“ Nataši Ninković za uloge u filmu “Ajvar”.

- Ovaj film smo, to je već poznato, svi mi koji smo učestvovali kao glumci, rekviziteri, reditelj, scenaristi, producenti posvetili našem velikom i dragom prijatelju, velikom glumcu Predragu Ejdusu. Ali da bi smo mi došli ovde i dogodine i još niz godina i decenija, da bi smo uopšte mogli da stvaramo u pozorištu i na filmu, treba i da preživimo a života nam nema bez vode, bez vazduha. Ja ovu nagradu posvećujem stanovnicima sela Rakita, danas sam bio tamo, koji se bore protiv mini hidroelektrana. Zbog budućnosti njihove, u ime svoje dece, svojih ćerki, Milene i Sofije, i u ime vaše dece, jer se o njihovoj budućnosti radi, u ime svih nas, nadam se da će se složiti kolege, upućem vam molbu i apel: sačuvajmo reke Stare planine. Živeli! - rekao je Stanić izazvavši pravo oduševljenje u niškoj publici i burne aplauze.

Tihomir Stanić u filmu "Delirijum tremens" / Foto: Promo

Laureatkinja “Carice Teodore” posvetila je nagradu svom preminulom kolegi Nebojši Glogovcu, koji se rodio upravo 30. avgusta.

- Večeras sam srećna zbog ove nagrade, ali nešto drugo želim da podelim sa vama. Večeras je posebna noć. Nju večeras posvećujem Nebojši Glogovcu, svom klasnom drugu rođenom pre 50 godina u Trebinju, gde sam rođena i ja. Klasnom drugu koji se nalazi u Trebinju i koji je spojio mene i večerašnjeg dobitnika nagrade Car Konstantin. To je čovek koji je spojio nas i vas večeras rekla je Ninkovićeva drhtavim glasom, a niška publika je nagradila gromoglasnim aplauzom.

Iz filma "Ajvar" / Foto: Promo

I Sergej Trifunović je svoju nagradu posvetio Glogovcu, rekavši: “Nebojša, sine, pola veka Glogovca nije malo”.

Dobitnik „Cara Konstantina“ našalio se i na povezanost njega, Ninkovićeve i predsednice žirija koji su kolege sa klase.

– Jasno vam je kako smo mi dobili ove nagrade. Živeo nepotizam i aplauz za korupciju – rekao je Trifunović.

On  je kazao je da je ovo njegova prva nagrada na niškom festivalu.

– Želeo bih da se zahvalim ljudima koji su učestvovali u stvaranju ovog divnog filma, kao i žiriju koji je prvi koji je prepoznao moj talenat i umeće – kazao je Trifunović.

Žiri je odlučio da povelje za izuzetnu mušku i žensku dodeli glumcima iz filma “Šavovi” – Snežani Bogdanović i Marku Baćeviću. Dobitnici najboljih epizoda su Radovan Vujović za ulogu u filmu “Kralj Petar Prvi” i Vesna Čipčić za rolu u filmu “Ajvar”.

Najbolji debitant festivala je Milan Kolak čija je prva uloga na filmu bila u ostvarenju “Kralj Petar Prvi”. Nagradu „Milorad Mandić Manda“ dobio je doajen srpske glume Vlasta Velisavljević.

Na ovogodišnjim Filmskim susretima koji su održani od 24. do 30. avgusta na Letnjoj pozornici u Tvrđavi u Nišu u takmičarskom programu prikazano je 12 filmova  “Delirijum tremens” reditelja Gorana Markovića, “Reži” Koste Đorđevića,  “Kralj Petar Prvi” Petra Ristovskog, “Koja je ovo država” Vinka Brešana, “Četiri ruže” Vasilija Nikitovića , “Teret” Ognjena Glavonića, “Taksi bluz” Miroslava Stamatova, “Psi umiru sami” Nikole Petrovića, “Ajvar” Ane Marije Rosi, “O životu i smrti” Predraga Velinovića, “Šavovi” Miroslava Terzića i “Pijavice” Dragana Marinkovića.


PROČITAJTE I:

EPSKA DIMENZIJA SLUČAJA MAKAVEJEV


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.