Aktuelno
aktuelno/8.06.2023.

Otvoren AgriSummit.Tech

aktuelno
  • Miljan Lakić
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Miljan Lakić

 

U Beogradu je 8. juna počeo AgriSummit.Tech, prva regionalna konferencija posvećena primeni praktičnih digitalnih i tehnoloških (IKT) rešenja u oblasti poljoprivrede na Zapadnom Balkanu, sa fokusom na sektore voća, povrća i vinogradarstva. Događaj je okupio oko 170 proizvođača, pružaoca digitalnih rešenja, privrednih udruženja, zadruga, eksperata, predstavnika Univerziteta, razvojnih i istraživačkih organizacija, i to iz Srbije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije, i Hrvatske.

Cilj konferencije je da se putem razmene znanja i povezivanjem poljoprivrednih proizvođača i pružaoca digitalnih i tehnoloških rešenja, poveća primena digitalnih i inovativnih rešenja među regionalnim akterima, i tako doprinese unapređenju svih poslovnih procesa i rezultata u ovom sektoru.

Kroz niz prezentacija, panel diskusija i primera iz prakse, posetioci su imali priliku da saznaju aktuelne globalne trendove, rešenja dostupna u Srbiji i regionu, uspešne primene, kao i prednosti koje mogu doprineti održivosti i profitabilnosti poljoprivrednog ekosistema.

AgriSummit.tech se organizuje uz podršku projekta „Velika mala privreda“ koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), regionalnog USAID-ovog projekta Ekonomskog razvoja, upravljanja i rasta preduzeća  i regionalnog projekta „Podrška ekonomskoj diversifikaciji u ruralnim područjima Jugoistočne Evrope“ (SEDRA II), koji finansira Federalno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Agri Summit, Tech otvorila je državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Ivana Popović, koja je tom prilikom izjavila: „Danas, s ponosom mogu reći da smo uspeli, zajedno sa Vladinom kancelarijom za IT, Institutom Biosens i Mihajlo Pupin kao i posvećenim timom ljudi iz ministarstva poljoprivrede, da sprovedemo ambiciozan projekat digitalizacije poljoprivrede za samo 4 meseca. Umesto da čekaju u redu za dokumenta, poljoprivrednici sada mogu obaviti svoje poslove brzo i efikasno putem digitalne platforme eAgrar. Naši poljoprivrednici su prihvatili promene, usvojili nove tehnologije i postali pioniri digitalne poljoprivrede u Srbiji. Digitalizacija je samo prvi korak ka transformaciji našeg sektora poljoprivrede. Uvođenjem digitalnih tehnologija, otvorili smo vrata nebrojenim mogućnostima za dalji razvoj i napredak“.

„Potencijal za veću primenu digitalnih i tehnoloških rešenja u poljoprivredi širom regiona je ogroman. Zbog toga USAID podržava ovu konferenciju i druge inicijative, da bi se pametna poljoprivreda proširila u regionu i na taj način pomoglo domaćim firmama da održe korak sa globalnom konkurencijom,“ izjavila je Bruk Ajšam, direktorka misije USAID-a u Srbiji.

Dr. Denis Kajzer, šef privrednog odeljenja u Ambasadi Nemačke u Beogradu je prilikom otvaranja rekao: „Zajednički napori treba da budu usmereni na zajedničku viziju za više radnih mesta i prosperitet regiona Zapadnog Balkana. Zato će Nemačka razvojna saradnja nastaviti da podržava ekonomski, a posebno ruralni ekonomski razvoj sa fokusom na prilagođavanje klimatskim promenama i ublažavanje njihovih posledica, korišćenjem digitalnih i inovativnih rešenja.”

Prisutnima se obratila i Jasminka Varnalieva, direktorka USAID-ovog regionalnog projekta Ekonomskog razvoja, upravljanja i rasta preduzeća, i tom prilikom poručila: „Verujemo da će regionalna konferencija AgriSummit.Tech, dodatno podržati digitalizaciju agrobiznisa u regionu i osnažiti mala i srednja preduzeća da dalje unaprede proizvodne procese, pospeše efikasnost i povećaju izvoz.“

Tokom konferencije, vodeći regionalni eksperti, predavači i govornici predstavili su svoje iskustvo u finansiranju i izazovima razvojnog procesa, implementaciji digitalnih rešenja, prednosti primene i omogućavanja proširene upotrebe, uspešnim primerima digitalne prodaje, a gosti su imali priliku i da posete mini izložbu dostupnih digitalnih rešenja.

Drugog dana, 9. juna, organizovan je obilazak farme Berry log na Kosmaju, koja primenjuje rešenja „pametnog navodnjavanja“, a na istoj lokaciji će posetioci videti i kako funkcioniše novorazvijena univerzalna robotska platforma (AgAr) namenjena poljoprivrednoj proizvodnji.


PROČITAJTE I: 

MEĐUNARODNO PRIZNAJE ZA PROKUPAC


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.