Teatar
teatar/14.04.2021.

Dvostruka proslava "Balkanskog špijuna"

teatar
  • Narodno pozorište
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Narodno pozorište

 

Kultna predstava „Balkanski špijun“, po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji i dramaturgiji Tatjane Mandić Rigonat, biće izvedena jubilarni pedeseti put, 14. aprila (18,30) na Velikoj sceni, dok će sutradan, na prvom sledećem izvođenju, Neli Mihailović biti uručena bijenalna glumačka Nagrada „Ljubinka Bobić“.

Ljubomir Bandović tumači lik Ilije Čvorovića, čoveka koji živi i deluje po svom principu, a koji mu govori da je sve suprotno od onoga što izgleda da jeste, njegova supruga Danica Čvorović je Nela Mihailović, brata Đuru, odnosno sestru bliznakinju igra Dušanka Glid Stojanović, ćerku Sonju Katarina Marković, uloga podstanara Petra Jakovljevića poverena je Milutinu Miloševiću, a Radio-spikerke Vanji Milačić.

U filmskim scenama, koje je snimio Dejan Stojanović, a montirala Jelena Tvrdišić, pojavljuju se Boris Komnenić, Branko Vidaković, Vjera Mujović, Olja Bećković, Aleksandra Kolarov, Dunja Kostić i Nemanja Konstantinović.


PROČITAJTE I:

SEĆANJA NA MIKIJA JEVREMOVIĆA


U fokusu nove verzije čuvene Kovačevićeve drame, koja je premijerno izvedena 1. oktobra 2018. godine na Sceni „Raša Plaović“, nalazi se tema društvene paranoje, medijska propaganda, proizvodnja straha i neprijatelja, sve što je u nju dodato je dokumentarna građa iz raznih srpskih medija, a svaki lik predstavlja paradigmu određenih stanja, profila, tendencija...

U radu na predstavi uporište je bila drama koja je manje poznata od scenarija, a veoma se razlikuje i od kultnog filma iz 1984. godine.

Kompozitor je Irena Popović Dragović, scenografiju je uradio Branko Hojnik, kostime Ivana Vasić, a scenski pokret Anđelija Todorović.
U predstavi učestvuju i muzičari Vladimir Gurbaj (klarinet), Elio Rigonat (gitara), Ivan Mirković (harmonika) i Relja Derbogosijan (bubanj).

„Balkanski špijun“ je učestvovao na jednom revijalnom (Dubrovačke ljetne igre) i devet takmičarskih festivala u zemlji i regionu: „Dani Zorana Radmilovića“ (Zaječar)„Teatar na raskršću“ (Niš), „Dani komedije” (Jagodina) „Dani Milivoja Živanovića“ (Požarevac), „Pozorišno proleće“ (Šabac), „Nušićevi dani“ (Smederevo), „Međunarodni festival malih scena“ (Rijeka), „Dani satire Fadila Hadžića“ (Zagreb) i „Teatar u jednom dejstvu“ (Mladenovac). 

Predstava je osvojila 13 nagrada i sa velikim uspehom gostovala i u Valjevu, Beču, Čačku, Ljubljani...

U četvrtak 15. aprila, posle izvođenja „Balkanskog špijuna“, dramskoj umetnici Neli Mihailović, za ulogu Danice, biće uručena bijenalna glumačka Nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije - „Ljubinka Bobić“ za 2019. godinu.

Nagrada „Ljubinka Bobić” ustanovljena je 2005. godine, u znak sećanja na znamenitu glumicu – znamenitu po sposobnostima da ulogu oplemeni uzbudljivim detaljima, da igri obezbedi elemente novog na planu pokreta, mimike i dikcije, na polju komičkog i komedije uopšte.

Na svečanosti će govoriti upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Vujić, član predsedništva UDUS-a Nebojša Ilić i predsednica žirija Dragana Varagić.


PROČITAJTE I:

DIGITALNI BALKANSKI ŠPIJUN PRED PUBLIKOM

MARTOVSKI FESTIVAL: ZORANU SIMJANOVIĆU NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.