Aktuelno
aktuelno/16.05.2019.

Žalba na ocenu o doktoratu Siniše Malog

aktuelno
  • Vlada RS
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Izvor: InsajderNa sednici Senata Univerziteta u Beogradu jednoglasno je usvojen predlog rektorke Ivanke Popović da će biti podneta žalba Odboru za profesionalnu etiku na izveštaj Stručne komisije FON-a prema kojem doktorat Siniše Malog nije plagijat, ukoliko rektorki stigne makar jedna žalba koju Univerzitetu mogu podneti svi koji su u naučnom ili nastavnom zvanju.

Ovu žalbu rektorki Beogradskog univerziteta podneće profesor Raša Karapandža koji je i osporio doktorat Siniše Malog.  Iako nije član Beogradskog univerziteta, Karapandža će podneti žalbu jer će se na osnovu njegove žalbe i priloga o plagijatu toj inicijativi priključiti i neki profesori BU.

„Da ne bismo uskratili mogućnost podnošenja žalbe, ono sto ja predlažem jeste da Senat donese odluku kojoj se ovlašćuje rektorka da u ime univerziteta podnese žalbu na osnovu inicijalnih žalbi koju univerzitetu mogu podneti svi koji su u naučnom ili nastavnom stanju“, rekla je na sednici rektorka, prenosi Insajder.

Rok za podnošenje inicijalnih žalbi je 24. maj.

„Mislim da je ovo način kako Senat može da obezbedi potpunu otvorenost i transparentnost ovog postupka. Mislim da smo dali potpuno otvorenu situaciju da oni koji su kompetentni mogu da podnesu inicijalnu žalbu i da u potpunom poverenju znaju da će one u celosti one biti prosleđene kome treba“, istakla je rektorka Popović.

Članovi Saveta su bili jednoglasni u ovoj odluci.

Rektorka je na sednici rekla i da je Univerzitet institucija od javnog značaja i da je njihov zadatak da je čuvaju i unaprede.

„Mi kao narod nemamo dobru tradiciju čuvanja naših institucija. Ne treba da dozvolimo dalje slabljenje institucije, a za to je potreban jedinstveni stav“, istakla je Ivanka Popović.

Akademik Dušan Teodorović najavio je za Danas da će zajedno sa profesorom Rasom Karapandžom i još nekim kolegama podneti žalbu na odluku FON-a o doktoratu Siniše Malog. 

„Doktorska disertacija rezultat samostalnog naučno-istraživačkog rada“

U izveštaju Stručne komisije FON-a je navedeno da je na osnovu svoje analize zaključila da je doktorska disertacija rezultat samostalnog naučno-istraživačkog rada.

„Iako postoje određeni propusti, oni po obimu i značaju nisu doveli u pitanje osnovne naučne doprinose i originalnost ovog rada. Stručna komisija smatra da je Kandidat ispunio sve zakonski propisane uslove i prelaže da se Kandidat dr Siniša Mali promoviše u zvanje doktora nauka, kako bi mogao koristiti sva prava koja mu po tim propisima pripadaju“, zaključila je Stručna komisija.

Ovaj izveštaj potpisali su prof. dr Dejan Erić, prof. dr Vinko Kandžija, prof. dr Tomaž Čater, prof. dr Dragan Mikerević.

U izveštaju piše i da greške i propusti koji se mogu naći u radu nisu isključiva odgovornost Malog, već da odgovornost leži i na članovima Komisije za ocenu i odbranu rada, pred kojima je 2013. godine Mali odbranio doktorat.

„Članovi komisije su morali više da rade sa Kandidatom i pomognu mu u poštovanju najviših akademskih standarda u izradi pojedinih poglavlja ovog rada”, piše u izveštaju.

Na ovaj izveštaj pravo žalbe prema Pravilniku ima jedino Univerzitet u Beogradu.

Izveštaj je, kako je ranije za Insajder objasnila rektorka Ivanka Popović, Univerzitetu dostavljen 9. maja, a rok za žalbu Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta je 15 dana.

Odbor za profesionalnu etiku ima, prema Pravilniku, rok od 120 dana da odgovori na žalbu i njegova odluka je konačna.

Profesor Raša Karapandža detaljno je analizirao plagirane delove “doktorata” Siniše Malog, a u tabelama ispod koje su sastavni deo Priloga 3 Karapandžine analize stoji:

Cilj ovog priloga je da pokaže kako je Siniša Mali iz teze Stefanosa Hailemariama posvećenoj Eritreji kopirao čak i stil slova. Na levoj strani je prikazan originalni tekst Stefanosa Hailemariama, a na desnoj strani od reči do reči preveden tekst Siniše Malog, u kome se jasno vidi da je Siniša Mali čak kopirao i formatiranje teksta. Ovde prikazujem samo nekoliko, do sada neprikazanih primera takvog teksta. U celoj tezi ovakvih primera je pregršt, navodi profesor Karapandža.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.