Aktuelno
aktuelno/3.11.2019.

Vlada: Široko za Hram preko leđa građana

aktuelno
  • Pixabay / falco
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Izvor: Nova ekonomijaVlada Srbije izdvojiće skoro milion evra iz budžeta za sprovođenje uredbe o štampanju doplatne poštanske marke čijom prodajom treba da bude sakupljeno 76 miliona dinara za izgradnju Hrama Svetog Save.

Vlada je 24. oktobra donela rešenje kojim izdvaja 116.137.000 dinara, ili 984.000 evra, za realizaciju Uredbe o izdavanju doplatne poštanske marke „Izgradnja Spomen-hrama Svetog Save”, čijom naplatom se obezbeđuju sredstva za izgradnju tog hrama.

Iz rešenja, koje je objavljeno u poslednjem izdanju Službenog glasnika, ne vidi se za šta je tačno potrebno dodatnih 116,1 milion dinara. 

U rešenju se navodi da se novac izdvaja za programsku aktivnost „podrška za gradnju i obnovu verskih objekata" pod ekonomskom klasifikacijom 481 – „dotacije nevladinim organizacijama".

U Uredbi o štampanju doplatne marke, koja je doneta 13. septembra, vidi se da će se marka izdavati u tiražu od 7,6 miliona komada, u apoenu vrednosti 10 dinara. 

Tih 76 miliona namenjeno je Svetom arhijerejskom sinodu SPC za finansiranje građevinsko-zanatskih radova i radova na uređenju enterijera Spomen-hrama Svetog Save.

Uredbom se propisuje da se za poštanske pošiljke u unutrašnjem poštanskom saobraćaju, osim na novine i časopise, doplatna poštanska marka plaća od 14. oktobra do 14. decembra 2019. godine.

Podsetimo da je Vlаdа Srbije u martu ove godine odobrila dotаciju Srpskoj prаvoslаvnoj crkvi u iznosu od 1,18 milijardi dinara ili oko 10 miliona evra za nastavak radova na uređenju Hrama Svetog Save u Beogradu.

Iako je za SPC i za ostale crkve i ove godine, kao i svake prethodne, izdvojen novac iz budžeta, Vlada je odlučila da uplati dodatni novac za izgradnju Hrama Svetog Save. Takođe, godinama unazad izgradnja Hrama se finansira i periodičnom obaveznom doplatnom markicom što Vlada propisuje uredbom.

Država je velikodušnom donacijom pomogla Crkvi i krajem prošle godine, kada joj je, kako je saopšteno, zbog “teške situacije” iz budžetskih sredstava uplaćeno oko million evra. To je učinjeno u okviru programa Ministarstva za privlačenje investicija za ulaganja od posebnog značaja, mada joj je tokom 2018. iz budžeta već bilo opredeljeno više od 2,3 miliona evra.


PROČITAJTE I:

AMFILOHIJE PROTIV ODLIKOVANJA VUČIĆA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.