Film
film/16.07.2020.

''Ko to tamo peva'' ponovo u Kanu!

film
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: Centar filmKultni klasik ’’Ko to tamo peva’’ (1980) reditelja Slobodana Šijana i scenariste Dušana Kovačevića, na inicijativu producentske kuće Centar Film, biće prikazan u zvaničnom programu ’’Kan klasik’’ u okviru 73. Kanskog filmskog festivala.

Svetska premijera digitalno restaurisane verzije remek dela proglašenog za najbolji srpski i najbolji jugoslovenski film, 40 godina nakon premijere na najprestižnijem svetskom filmskom festivalu na kom je osvojio nagradu publike, u renomiranom programu koji se ove godine zbog panedmije Covid-19 održati u okviru Limijer festivala u Lionu u oktobru i Rencontres Cinématographiques de Cannes u novembru 2020. godine.

’’Kan klasik’’ predstavlja retrospektivu najznačajnijih ostvarenja iz istorije Kanskog filmskog festivala. Na ovogodišnjem izdanju biće prikazano 25 igranih i sedam dokumentarnih filmova, među kojima, pored ’’Ko to tamo peva’’ i filmovi ’’Raspoloženi za ljubav’’ (In the Mood for Love) reditelja Vong Kar-Vai-a, ’’Ulica’’ (La Strada) Federika Felini-ja, ’’Accattone’’ reditelja Pjer Paolo Pazolinija, ’’Pripremite maramice’’ (Prépares vos mouchoirs) reditelja Bertrana Blijea i drugi.

Komična, pitoreskna saga ’’Ko to tamo peva’’ počinje u pustari i zabiti, iz koje 1941. godine, dan uoči nemačkog napada na Jugoslaviju, dotrajalim autobusom firme ’’Krstić i sin’’, za Beograd kreće grupa ljudi. Stari, ’’rastureni’’ autobus sa svojim neobičnim i ’’zavrnutim’’ putnicima komična je slika jedne epohe u raspadanju, kraja jednog sveta koji će nestati u eksploziji i plamenu.

U višestruko nagrađivanoj satiričnoj komediji reditelja Slobodana Šijana, zapažene uloge ostvarili su doajeni jugoslovenskog glumišta Pavle Vuisić, Aleksandar Berček, Danilo Bata Stojković, Mića Tomić, Dragan Nikolić, Neda Arnerić, Slavko Štimac, Taško Načić i Borislav Stjepanović.

’’Vest me je obradovala. Lepo je kad se najznačajniji filmski festival na svetu seti vašeg filma posle četrdeset godina. To znači da će ga videti veći broj pravih ljubitelja filma u svetu i da film postaje deo jedne prestižne kolekcije kanskih otkrića koju će i mlađi gledaoci želeti da upoznaju’’, istakao je reditelj filma Slobodan Šijan.

’’Krunisanje kultnog klasika još jedinm priznanjem, decenijama kasnije, od izuzetnog je značaja za srpsku kinematografiju. Prepoznavanje vrednosti trajnog dela i ponovni trijumf autentičnosti daju izuzetan podsticaj domaćem filmskom stvaralaštvu. Centar Film se već decenijama bavi očuvanjem kulturne baštine, promovisanjem i reprezentovanjem umetničkih dostignuća koja čine nacionalno i svetsko kulturno bogatstvo’’, izjavila je ovim povodom Jadranka Blanuša Vučković, direktorka Centar Film-a.

Film ’’Ko to tamo peva’’ digitalno je restauriran u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Jugoslovenske kinoteke u okviru projekta ’’VIP Kinoteka’’ koji od 2017. sprovode Jugoslovenska kinoteka i Vip mobile.


PROČITAJTE I:

STO SRPSKIH FILMOVA KULTURNO DOBRO


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.