Aktuelno
aktuelno/27.12.2023.

Hibridni mediji i hibridni režimi

aktuelno
  • Arhipelag
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Knjiga Irine Milutinović Hibridni mediji i hibridni režimi objavljena je nedavno u izdanju Arhipelaga i Instituta za evropske studije u ediciji Kapital.

Knjiga Hibridni mediji i hibridni režimi predstavlja veliko istraživanje o sudbini medija u savremenim hibridnim režimima i o potiskivanju medijskog pluralizma usled uspona kompetitivnog autoritarizma u savremenoj Evropi.

Odgovarajući na pitanja: šta kompetitivna autoritarnost duguje populizmu, da li su hibridni režimi zamislivi bez hibridnih medija i da li, usled uspona kompetitivnog autoritarizma i pad medijskih sloboda, svedočimo trećem talasu autokratizacije, autorka analizira medijski pluralizam u hibridnom okruženju kompetitivnih autoritarizama od Mađarske, preko Srbije i Crne Gore, do Severne Makedonije, Albanije i Turske. Knjiga Hibridni mediji i hibridni režimi je dragoceno istraživanje i tumačenje o prirodi savremene politike i društva, medija i javnosti, upravljanja i kontrole.

– Ova naučna monografija daje višestruki doprinos naučnoj literaturi. Prvo, studija daje pregled savremenih teorijskih rasprava o medijskom pluralizmu, kako u demokratijama tako i u mešovitim režimima. Drugo, izlažu se najnovije debate u literaturi o demokratizaciji i mešovitim režimima, kao i trendovi u razvoju političkih režima, naročito onih ispod praga demokratije, na osnovu uticajnih međunarodnih izveštaja o stanju demokratije u velikom broju država i samoupravnih teritorija. Treće, iznosi se pregled najnovijih rasprava u naučnoj literaturi o negativnom uticaju mešovitih režima na medijski pluralizam. Četvrto, studija analizira različite aspekte urušavanja medijskog pluralizma u odabranim državama Jugoistočne i Srednje Evrope u poslednjih nekoliko godina na osnovu obimnog empirijskog istraživanja u okviru velikog međunarodnog projekta o medijskom pluralizmu – kaže Nebojša Vladisavljević, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu i jedan od recenzenata knjige Hibridni mediji i hibridni režimi.

Irina Milutinović je viša naučna saradnica Instituta za evropske studije u Beogradu i spoljna saradnica Evropskog univerzitetskog instituta u Firenci. Njena naučna i istraživačka interesovanja obuhvataju spektar pitanja iz oblasti medijskih studija, evropskih studija i studija demokratije. Doktorirala je komunikologiju i medijske studije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Deceniju i po se kontinuirano bavi kvalitativnim i kvantitativnim istraživanjima medijskih politika, uporedno u Srbiji i Evropskoj uniji.

Njen opus se sastoji od četiri autorske knjige i više od 50 recenziranih radova iz oblasti medijske regulacije, medijskog pluralizma i slobode medija u kontekstu demokratske tranzicije i evropskih integracija. Poslednjih godina je angažovana kao šef tima za Srbiju na međunarodnom projektu „Monitoring medijskog pluralizma u digitalnoj eri – MPM“, koji realizuje Centar za medijski pluralizam i slobodu (CMPF) Evropskog univerzitetskog instituta u Firenci. Njen aktuelni istraživački fokus je na medijskim politikama i praksama koje se suočavaju s procesima autokratizacije u savremenoj Evropi.


PROČITAJTE I:

GOJKO BOŽOVIĆ: ŠTA NAM DONOSI VEŠTAČKA INTELIGENCIJA?

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA I KULTURNO NASLEĐE

DA LI JE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ALATKA U SLUŽBI UMETNIKA?


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.