Klik na svetlost
moja-kafica
moja-kafica
klik na svetlost/11.04.2017.

Dani Venecuele u Domu omladine

klik-na-svetlost
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Ambasada Bolivarske Republike Veneceuele u Republici Srbiji u saradnji sa Domom omladine Beograda organizuje trodnevnu manifestaciju pod nazivom "Dani Venecuele u Domu omladine" koja će se održati u periodu od 11. do 13. aprila u sali "Amerikana".

Na dan otvaranja prisutni će moći da pogledaju izložbu „Ovuda je hodio Čavez" kojom su ovekovečeni susreti harizmatičnog i po mnogo čemu jedinstvenog predsednika Venecuele Uga Čaveza Frijasa sa velikim državnicima iz čitavog sveta, kao i dokumentarni film „Revolucija neće biti emitovana" kojim je zabeležen pokušaj puča u Karakasu 11. aprila 2002. godine.

Nakon filma uslediće diskusija za vreme koje će publika moći da postavlja pitanja šefu misije ambasade Venecuele u Beogradu, dr Diji Nader de El Andari,  i njenim sagovornicima: dr Aleksandru Lukiću, filozofu, autoru i uredniku naučno-filozofske emisije „Gozba" na Radio Beogradu 2 i Ratku Krsmanoviću, predsedniku srpskog ogranka Mreže intelektualaca, umetnika i društvenih pokreta za odbranu čovečanstva.Drugog dana manifestacije posetioci će biti u prilici da pogledaju dva venecuelanska filma: „Puč u osvit dana" koji se bavi pokušajem vojnog udara na režim bivšeg predsednika Venecuele Karlosa Andresa Pereza u zoru 4. februara 1992. godine, a potom i nagrađivan venecuelanski film strave pod nazivom „Kuća na kraju vremena".Na dan zatvaranja biće emitovan jedan od najboljih ostvarenja savremene venecuelanske kinematografije, film „Plavo i ne tako ružičasto", dobitnik nagrade „Goja"za najbolji strani film na španskom jeziku.

Pročitajte još:

Nestala je mistika Ratova zvezda


 
PROGRAM:
 

Utorak, 11. april

18:00 – 19:00             

Svečano otvaranje manifestacije „Dani Venecuele u Domu omladine"

Reč šefa misije ambasade Venecuele u Beogradu

Otvaranje izložbe  „Ovuda je hodio Čavez"


19:00  

Projekcija filma: „Revolucija neće biti emitovana"

Režija: Donaha O'Briain, Kim Bartli
Originalni naziv: The Revolution Will Not Be Televised
Godina: 2003.
Zemlja produkcije: Irska
Režija: Donaha O'Briain, Kim Bartli
Trajanje: 75'Ovaj dokumentarni film, iza koga stoji rediteljski tandem iz Irske, počinje 2001. godine. Ugo Čavez, nošen talasom entuzijazma venecuelanskog naroda usled Bolivarske revolucije, obilazi zemlju, drži govore pune optimizma, a kasnije uspostavlja redovnu televizijsku emisiju u kojoj se obični ljudi sa svojim svakodnevnim pitanjima uključuju u program i pričaju sa predsednikom. Naredne godine situacija se zakuvava pošto Čavez preuzima kontrolu nad najvećom nacionalnom kompanijom u zemlji, a u tom periodu dolazi i do pokušaja državnog udara. Ovaj film je bogat intervjuima sa pripadnicima svih društvenih slojeva i oprečnih političkih pogleda, kroz koje pokušava da odgovori na jedno od najzanimljivijih političkih pitanja modernog doba – na koji način je pojava Uga Čaveza uticala na kompletnu međunarodnu politiku?

20:20

Diskusija na temu tretiranu u filmu  
Učesnici: dr Dia Nader de El-Andari, šef misije ambasade Venecuele u Beogradu,
dr Aleksandar Lukić, filozof i umetnik i Ratko Krsmanović, predsednik srpskog ogranka Mreže intelektualaca, umetnika i društvenih pokreta za odbranu čovečanstva

 Sreda, 12. april

18:00

Projekcija filma: „Puč u osvit dana"

Režija: Karlos Aspurua
Originalni naziv: Amaneció de golpe
Godina: 1998.
Zemlja produkcije: Venecuela
Režija: Karlos Aspurua
Trajanje: 97'Nagrade: Havana (nagrada Vihija), Goja (nominacija za najbolji strani film na španskom jeziku)

Dana 4. februara 1992. godine prvi put se u centru pažnje našao Ugo Čavez, koji je sa grupom vojnih oficira izvršio neuspeli državni udar u Karakasu. Pošto je uvideo da će biti osujećen, Čavez je u jednominutnom obraćanju, kada je pozvao sve svoje saborce da na miroljubiv način polože oružje i predaju se, pobrao simpatije Venecuelanaca, koji će ga kasnije izabrati za predsednika. Film „Puč u osvit dana" prati događaje te burne noći koja nije prošla bez ljudskih žrtava, iz ugla pripadnika vojske, ali i građana Karakasa - što pripadnika buržoazije i vlasti, što običnog prostodušnog naroda.

 
20:00

Projekcija filma: „Kuća na kraju vremena"

Režija: Alehandro Idalgo
Originalni naziv: La casa del fin de los tiempos
Godina: 2013.
Zemlja produkcije: Venecuela
Režija: Alehandro Idalgo
Trajanje: 100'Nagrade: Screamfest Horror Film Festival Los Anđeles (Najbolji film i reditelj), Buenos Ajres - festival Roho Sangre (najbolji iberoamerički film), festival venecuelanskog filma u Njujorku (najbolji film), FILMQUEST UTAH (najbolji film)

Najveći i najuspešniji poduhvat horor žanra u istoriji Venecuele izveden je u duhu najvećih iberoameričkih hitova ove vrste, rame uz rame sa najboljim filmovima Giljerma del Tora i španskih majstora strave i užasa. U centru radnje je Dulse, žena koja po useljavanju njene porodice u staru kuću postaje talac njenih neobjašnjivih hirova i završava u zatvoru, na odsluženju maksimalne kazne za zločin koji nije počinila. Trideset godina kasnije, Dulse se vraća u kuću i uz pomoć sveštenika pokušava da razreši misteriju koja joj je iz korena promenila život.

 

Četvrtak, 13. april

20:00

Projekcija filma: „Plavo i ne tako ružičasto"

Režija: Migel Ferari
Originalni naziv: Azul y no tan rosa
Godina: 2012.
Zemlja produkcije: Venecuela/Španija
Režija: Migel Ferari
Trajanje: 113'Nagrade: Goja za najbolji strani film na španskom jeziku

Dijego, uspešan fotograf iz Karakasa, odlučuje da započne zajednički život sa partnerom Fabricijom, kada mu neočekivano u posetu iz Španije dolazi sin Armando, koga nije video godinama, a sada je prinuđen da brine o njemu. Dečak dolazi pun predrasuda, ali malo-pomalo njegov odnos sa ocem otopljava. Za to vreme, grupa radikalnih homofoba prebija Fabricija koji završava u komi. Pored toga što se na oštrouman način bavi temom odnosa društva prema LGBT zajednici, ovaj film je obojen živopisnim likovima koji mu daju i upečatljivu komičnu crtu.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box