Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/29.03.2020.

Van Gog: Digitalna šetnja | FOTO | VIDEO

vizuelne-umetnosti
  • Lela Milivojević
  • Lela Milivojević
  • Lela Milivojević
  • Lela Milivojević
  • Pixabay
Autor fotografije:
Piše: Lela Milivojević / Foto: PixabayDigitalna izložba pariske galerije L'Atelier des Lumières, koja je trajala tokom čitave 2019. godine, na specifičan način dočarala je čarobni svet slika Vinsenta van Goga (1853-1890), genija koji je slavu stekao tek nakon smrti.

Oživljavajući ceo prostor galerije, ova vizuelna i zvučna instalacija, koja se prostire na 7.000 kvadratnih metara, prati intenzivan život umetnika koji je tokom poslednjih 10 godina života naslikao više od 2.000 slika, danas prisutnih u kolekcijama širom sveta.

Izložba istražuje ogromnu Van Gogovu produkciju, koja je doživela zaokret tokom godina, od “Ljudi koji jedu krompir” (1885) preko “Suncokreta” (1888) do “Zvezdane noći” (1889) i “Spavaće sobe” (1889).

Digitalizovane i višeslojne verzije najčuvenijih umetnikovih slika projektuju se po zidovima i podovima galerije. Oblaci, sunce i portreti, predstavljeni u jedinstvenom Van Gogovom stilu, oživljeni su na zidovima visine preko 15 metara.

Ova neskvakidašnja izložba otkriva snažne i izražajne poteze četkice holandskog slikara, evocira Van Gogov neobuzdani, haotični i poetični unutrašnji svet i naglašava stalni dijalog senke i svetla.

Izložba tematski prati različite faze života umetnika, njegove boravke u Arlu, Parizu i u Sen-Remi-de-Provans. Posetilac tako putuje u središte Van Gogovih dela, u njegove početke i zrelo doba, u sunčane pejzaže i mračne faze, u portrete i mrtvu prirodu.

Ovu vizuelnu i zvučnu izložbu realizovali su Đanfranko Januci, Renato Gato i Masimilijano Sikardi.


PROČITAJTE I:

KAKO JE OTKUPLJENA RENOAROVA "KUPAČICA"

"VREDNE RUČICE" UROŠA PREDIĆA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
User
Nevena Ma.
29.03.2020.

Hvala Kaleidoskopu na divnim prilozima. Značaj je ogroman u ovo vreme epidemije. Podrška redakciji!