Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/25.03.2020.

Kako je otkupljena Renoarova ,,Kupačica''?

vizuelne-umetnosti
  • Narodni muzej
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Narodni muzejZbirku strane umetnosti Narodnog muzeja čini 1.100 slikarskih i vajarskih dela, uglavnom evropskih umetnika od 14. do 20. veka.

Među najatraktivnijim eksponatima Narodnog muzeja je "Kupačica" Ogista Renoara, ponovo izložena posle renoviranja. Slika je ukradena 1996. pa pronađena, kao, uostalom, i čitava zbirka strane umetnosti, koja je ubrzo nakon krađe povučena iz Narodnog muzeja.

Jedan od najistaknutijih impresionista i najvećih evropskih slikara 19. veka, slikar Pjer Ogist Renoar je slavio nesavršenost kao osnovni vid lepote, međutim, sam se nije ustručavao da svoje modele ulepša kako bi dobio izgled kakav želi da stvori.

Talenat ovog velikog umetnika došao je do punog izražaja tek kada je počeo da slika žene. Njegove bujne, punačke dame, od kojih mnoge imaju isti stas i lice, bile su izrazito rečite i pune ženstvenosti. 

Najpoznatija njegova slika je „Kupačica“ iz 1888. godine, koja je u Beograd stigla pre 85 godina.

Jula 1935. godine  kada se najstariji državni muzej, Narodni muzej, spojen sa Muzejom savremene umetnosti, priprema za novo poglavlje, za svečano otvaranje u novododeljenoj zgradi Novog dvora pod imenom Muzej kneza Pavla, među prvim  otkupljenim slikama bila je Kupačica, ulje Ogista Renoara. 

Da bi se ova nabavka velike tržišne vrednosti ostvarila, pored namenskih sredstava za otkupe kojima su muzeji raspolagali a koja nikad nisu bila prevelika iako je u tom trenutku novoosnovani muzej raspolagao sredstvima oba matična muzeja, novac se prikupljao i dobrovoljnim prilozima.

Pored toga, Milan Kašanin je vanredno morao da zatraži od nadležnog ministarstva, još trećinu potrebne sume. Započeti ovako ambiciozno popunjavanje kolekcija novog muzeja bio je ne samo interes uprave Muzeja kneza Pavla, već i države koja je odobrila dodatni kredit i slika je kao paradigma buduće stalne postavke stigla u Beograd, spremna za svečano otvaranje.

Pod budnim pokroviteljstvom Kneza Pavla, ova kupovina je obavljena preko Uprave Dvora. Da bi se bolje razumeo ovaj veliki početni korak, dovoljno je uporediti troškove adaptacije zgrade Novog dvora za potrebe Muzeja, za koje je Država izdvojila 600.000 dinara, gde cena Kupačice predstavlja skoro četvrtinu ove sume – da bi se stekao utisak kakvu je podršku države uživao Muzej kneza Pavla. Ta vrsta podrške koja se prepoznaje iz vremena Muzeja savremene umetnosti, sada se samo intenzivirala.

Puna cena slike bila je 45.800 francuskih franaka (100 franaka vredelo je 290 dinara).

Kupačica je najznačajnije delo Ogista Renoara, od čak 76 njegovih radova, zbog specifičnih obrisa dve figure u pozadini i predela okupanih svetlom. 

Njena vrednost procenjena je na milion i po dolara.


PROČITAJTE I:

VAN GOG: DIGITALNA ŠETNJA VIDEO

"VREDNE RUČICE" UROŠA PREDIĆA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.