Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/15.10.2022.

Olga Jevrić – Kompozicija i struktura

vizuelne-umetnosti
  • Galerija SANU
  • Galerija SANU
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: SANU

 

U utorak, 18. oktobra, u 19 sati, u Galeriji SANU  biće otvorena izložba „Olga Jevrić – Kompozicija i struktura", autora Žakline Marković i Dejana Vučetića. Izložbu, kojom se obeležava stogodišnjica rođenja istaknute jugoslovenske i srpske vajarke, otvoriće akademik Milan Lojanica. Recenzenti izložbe su dopisni član SANU Sava Halugin i prof. dr Jasmina Čubrilo.

Opus Olge Jevrić spada u vrhunske domete naše i evropske moderne umetnosti druge polovine 20. veka. Njene vizionarske skulpture su novim materijalima, apstraktnom formom i specifičnim likovnim jezikom trasirale novo poglavlje jugoslovenske skulpture.

Publici će  biti predstavljena dela iz dva legata umetnice koja su poklonjena SANU i Kući legata u Beogradu u svom integralnom obimu,  kao i manji broj radova iz Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Centra za likovnu i primenjenu umetnost Tera (Terra) i privatnih kolekcija. Više od pet decenija plodonosnog stvaralaštva  akademika Olge Jevrić biće reprezentovano sa preko dvesta njenih dela, koja uključuju sve značajne cikluse i pojedinačne radove – od Predloga za spomenike (1951–1965), koji su prvi smeli iskorak nacionalne skulpture izvan figuracije ka apstrakciji, sve do poslednjih radova u kojima su glavna preokupacija autorke taktilna svojstva materijala.

Tokom trajanja izložbe biće prikazan film Skulptura u svetu predmeta i pejzaža – Olga Jevrić (scenario akademik Ljubomir Simović, Marko Karadžić, režija Marko Karadžić). Planirana su stručna vođenja i tribine na kojima će se diskutovati o životu i delu Olge Jevrić.

Pored obeležavanja značajnog jubileja i odavanja priznanja delu Olge Jevrić i njegovom nespornom značaju u okviru srpske, tadašnje jugoslovenske, ali i evropske umetničke scene druge polovine 20. veka, izložba ima za cilj i upoznavanje mlađe generacije sa opusom naše istaknute autorke. Sa druge strane, starija publika će imati priliku da se ponovo susretne sa prepoznatljivim apstraktnim formama koje su je uvrstile u red najznačajnijih skulptorki 20. veka.

Izložba će biti otvorena do 11. decembra.


PROČITAJTE I:

UROŠ PREDIĆ: ŽIVOT POSVEĆEN LEPOTI I UMETNOSTI

NOVI SAD: VELIKA IZLOŽBA SAVE ŠUMANOVIĆA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.