Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/5.02.2019.

Sva lica kineske kulture do 14. februara

vizuelne-umetnosti
  • Luka Banda
  • Sva lica kulture
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: Luka BandaOstalo je još nekoliko dana za posetu izložbi Sva lica kulture. Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine, kojom Nacionalni muzej Kine iz Pekinga gostuje u beogradskom Narodnom muzeju.

Prva međunarodna izložba u obnovljenom Narodnom muzeju završava se 14. februara, zatvarajući mogućnost za susret sa slikarstvom i kaligrafijom intelektualne elite drevne Kine u centru Beograda. Posetioci izložbe mogu da se u Velikoj galeriji na drugom spratu Muzeja upoznaju i sa predmetima primenjene umetnosti, posebnih estetskih kvaliteta koji slikovito svedoče o životu kineskih visokih državnih službenika koji su neretko bili i umetnici.Kineski učenjaci su činili elitni društveni sloj svojstven drevnoj Kini, koji je predstavljao oslonac političkog, moralnog i građanskog života tradicionalnog kineskog društva. Među 110 eksponata, posetioci izložbe Sva lica kulture. Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine su u mogućnosti da se upoznaju i uživaju u dometima tradicionalnog kineskog slikarstva, kaligrafije, keramike, u predmetima od žada, kineskoj bronzi, delovima nameštaja i tekstilu.

PROČITAJTE I:

FIRENCA OD NEMAČKE TRAŽI UKRADENU SLIKU

Poslednje u nizu tematskih predavanja održaće se u četvrtak, 7. februara u 18 časova u Atrijumu Narodnog muzeja. Tom prilikom će dr Radosav Pušić govoriti o Telu kao ishodištu starokineske filozofije. Ulaz na predavanje je slobodan.Odabranim eksponatima izložbe Sva lica kulture. Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine koji otelovljavaju lepotu i uzvišenost, jedinstvo života i duhovnosti, sklad čoveka i prirode, pruža se uvid u autentičan svet kineske umetnosti.

Spajajući likovni izraz sa ličnim životom, uključujući navike, obaveze i slobodno vreme, priča o kineskim učenjacima temelji se na kineskoj istoriji i filozofiji. Približavanjem „svih lica kulture" kineske tradicionalne umetnosti publika Narodnog muzeja u Beogradu, ima priliku da unapredu poznavanje izuzetnog civilizacijskog nasleđa kineske kulture.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box