Vizuelne umetnosti
moja-kafica
moja-kafica
vizuelne umetnosti/1.01.2019.

Narodni muzej - 150.000 posetilaca

vizuelne-umetnosti
  • Pixabay
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Narodni muzej u Beogradu posetilo je za šest meseci od otvaranja više od 150.000 ljudi, a stalna postavka i gostujuća izložba Nacionalnog muzeja iz Pekinga za posete će biti dostupni i sutra, 2. januara.

Posete će biti besplatne u nedelju, 6. januara kada će muzej raditi skraćeno od 10 do 15 časova, a muzej neće biti otvoren jedino danas, 1. januara i u ponedeljak kada i inače ne radi, na Božić 7. januara.

U muzeju je izložena stalna postavka od 4.000 eksponata, kao i izložba Nacionalnog muzeja iz Pekinga pod nazivom „Sva lica kulture. Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine“.

Izložba italijanskog rimskog baroka biće postavljena od sredine februara, a zatim će biti organizovana retrospektiva posvećena slikaru Đuri Jakšiću u saradnji sa galerijom Matice srpske, najavili su u muzeju.

Nedelja će i u 2019. godini ostati dan kada je ulaz slobodan, s obzirom na to da je Narodni muzej u Beogradu centralna nacionalna institucija, te osnovna postavka mora biti dostupna za sve posetioce makar jednom nedeljno.


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

EKSKLUZIVNO: INTERVJU SA FOTOGRAFOM BITLSA, DONALDA TRAMPA... HARI BENSON: NISAM BIO ROKENROL FOTOGRAF

STIV AVERIL, INTERVJU - UZBUDLJIVA SARADNJA SA U2

MAJK GARSON: NEISPRIČANA PRIČA O BOUVIJU


SPAŠAVANJE LEONARDOVE "TAJNE VEČERE"


Poseta je veća vikendom nego radnim danima, a nedeljom za petinu više ljudi poseti tu ustanovu.

Nakon punih 15 godina i pet puta odlaganog početka rada, u Beogradu je 28. juna 2018. godine otvorena nova stalna postavka Narodnog muzeja sa 4.000 eksponata.

Od 2003. godine, kada je muzej na Trgu Republike u Beogradu zatvoren zbog „katastrofalnih mikroklimatskih i bezbednosnih uslova“, promenjeno je osam vlada i sedam ministara kulture.

Narodnim muzejem upravljala su tri direktora, napravljena su tri projekta sanacije i obnove, a iznad ulaza u jednom trenutku je postavljen čak i sat koji je otkucavao vreme do otvaranja zakazanog za 2016. godinu.

Rekonstrukciju je ispratila afera u vezi sa izgradnjom depoa za umetničke radove austrijske firme Kunstrans sa kojom je Vlada sklopila ugovor 2006. godine.

Ugovor je ocenjen kao „štetan za državu“, pa je posle izgubljenog spora pred medjunarodnom arbitražom Srbija bila dužna da toj firmi isplati 2,5 miliona evra za depo koji nikada nije korišćen, a protiv tadašnjeg ministra kulture Dragana Kojadinovića podneta je krivična prijava.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković rekla je da je rekonstrukcija zgrade koštala oko 12 miliona evra, dok je za ceremoniju otvaranja Vlada izdvojila više od 38 miliona dinara.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.