Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/3.01.2019.

Firenca od Nemačke traži ukradenu sliku

vizuelne-umetnosti
  • Pixabay
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Umetnička galerija Ufici, iz Firence, traži od Nemačke da joj vrati sliku koju su nacisti ukrali tokom Drugog svetskog rata, a da bi za svoj zahtev pridobila što širu javnost, na mestu gde se to remek-delo nalazilo postavila je crno-belu fotografiju platna ispod koje, na tri jezika (italijansko, engleskom i nemačkom), piše samo "Ukradeno".


Direktor galerije, istoričar umetnosti Ajke Šmit, inače Nemac, u svom novogodišnjem apelu naveo da je slika mrtve prirode "Vaza sa cvećem", holandskog majstora iz 18. veka Jana van Hojsuma, sada u posedu jedne nemačke porodice koja je, uprkos brojnim pozvima, nije vratila galeriji.

Oni, umesto toga, traže da im se slika plati, navode agencije.

"Ta slika je neotuđiva svojina države Italije i ne može se kupiti", istakao je Šmit.

Ulje na platnu dimenzija 47x35 cm bilo je deo kolekcije Palate Piti, u Firenci, od 1824. godine, sve do izbijanja Drugog svetskog rata, kada je sklonjena iz bezbednosnih razloga. Nemačke trupe su je, međutim, prilikom povlačenja iz Italije, ukrale i njena sudbina je ostala nepoznata sve do 1991. godine, kada je ponuđena Italiji na prodaju.

"Zbog tog slučaja koji zahvata baštinu Galerie Ufici, rane Drugog svetskog rata i nacističkog terora još nisu zarasle. Verujem da će nemačka vlada to učiniti što je pre moguće, naravno, kao i sa svakim drugim umetničkim delom koje je ukrao nacistički Vermaht", istakao je Ajke Šmit.


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

EKSKLUZIVNO: INTERVJU SA FOTOGRAFOM BITLSA, DONALDA TRAMPA... HARI BENSON: NISAM BIO ROKENROL FOTOGRAF

STIV AVERIL, INTERVJU - UZBUDLJIVA SARADNJA SA U2

MAJK GARSON: NEISPRIČANA PRIČA O BOUVIJU


SPAŠAVANJE LEONARDOVE "TAJNE VEČERE"POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.