Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/3.01.2019.

Firenca od Nemačke traži ukradenu sliku

vizuelne-umetnosti
  • Pixabay
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Umetnička galerija Ufici, iz Firence, traži od Nemačke da joj vrati sliku koju su nacisti ukrali tokom Drugog svetskog rata, a da bi za svoj zahtev pridobila što širu javnost, na mestu gde se to remek-delo nalazilo postavila je crno-belu fotografiju platna ispod koje, na tri jezika (italijansko, engleskom i nemačkom), piše samo "Ukradeno".


Direktor galerije, istoričar umetnosti Ajke Šmit, inače Nemac, u svom novogodišnjem apelu naveo da je slika mrtve prirode "Vaza sa cvećem", holandskog majstora iz 18. veka Jana van Hojsuma, sada u posedu jedne nemačke porodice koja je, uprkos brojnim pozvima, nije vratila galeriji.

Oni, umesto toga, traže da im se slika plati, navode agencije.

"Ta slika je neotuđiva svojina države Italije i ne može se kupiti", istakao je Šmit.

Ulje na platnu dimenzija 47x35 cm bilo je deo kolekcije Palate Piti, u Firenci, od 1824. godine, sve do izbijanja Drugog svetskog rata, kada je sklonjena iz bezbednosnih razloga. Nemačke trupe su je, međutim, prilikom povlačenja iz Italije, ukrale i njena sudbina je ostala nepoznata sve do 1991. godine, kada je ponuđena Italiji na prodaju.

"Zbog tog slučaja koji zahvata baštinu Galerie Ufici, rane Drugog svetskog rata i nacističkog terora još nisu zarasle. Verujem da će nemačka vlada to učiniti što je pre moguće, naravno, kao i sa svakim drugim umetničkim delom koje je ukrao nacistički Vermaht", istakao je Ajke Šmit.


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

EKSKLUZIVNO: INTERVJU SA FOTOGRAFOM BITLSA, DONALDA TRAMPA... HARI BENSON: NISAM BIO ROKENROL FOTOGRAF

STIV AVERIL, INTERVJU - UZBUDLJIVA SARADNJA SA U2

MAJK GARSON: NEISPRIČANA PRIČA O BOUVIJU


SPAŠAVANJE LEONARDOVE "TAJNE VEČERE"POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box