Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/7.06.2023.

Srpska umetnost u Muzeju u Italiji

vizuelne-umetnosti
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Na poziv muzeja Casa dell'Art Brut u Italiji, Muzej naivne i marginalne umetnosti organizovaće u ovoj instituciji izložbu "Svesno napustanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić" od 10. juna do 2. jula 2023. godine. Kustosi izložbe su dr Ivana Bašičević Antić, Marta Morgana Rudoni i Ivana Jovanović. 

Dva najznačajnija predstavnika art brut umetnosti Srbije, Ilija Bašičević Bosilj i Sava Sekulić, međunarodno su priznati kao klasici art bruta i kao takvi su zastupljeni u značajnim muzejskim i privatnim kolekcijama. U cilju da, u okviru svog programa u Kulturnom centru Srbije u Parizu, prikaže najznačajnije umetnike iz svoje kolekcije, MNMU je 2021. u Parizu nastupio sa izložbom "Moć vizije - Sava Sekulić" a 2022. godine izložbom posvećenom Iliji Bosilju pod nazivom "Svet po Iliji". 

Ilija Bašičević Bosilj, Mis Ilijade

Upravo te dve monografske izložbe je Muzej Casa dell'Art Brut želeo da prikaže u svojim prostorijama, te je tako nastala nova izložba "Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić" koja već samim naslovom ulazi u definiciju njihovih umetničkih praksi. 

Muzej Casa dell'Art Brut (CAB) u naselju Kasteđo u Lombardiji, najznačajnija je i najveća zbirka art brut umetnosti u Italiji a želja njihove uprave je da se ovom izložbom unaprede odnosi između dve zemlje uopšte. 

Sava Sekulić, Devojka na plaži

Ovom izložbom muzej Casa dell'Art Brut premijerno otvara svoje prostorije za publiku nakon obimne rekonkstrukcije, kojom je ovaj objekat ispunio sve neophodne italijanske zakonske standarde da postane javna muzejska ustanova. 

Značajan deo slika Ilije Bosilja za izložbu je ustupio Muzej Ilijanum iz Šida. 

Izložbu prati i bogat katalog na skoro 200 strana koji je dizajnirao dizajnerski studio Futro dizajn, kao i dokumentarni filmovi o oba autora.


PROČITAJTE I:

PARIZ: SAVA ŠUMANOVIĆ I TAJNA POD KUPOLOM

KUPAČICE (NA PLAŽI) SAVE ŠUMANOVIĆA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.