Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/22.01.2020.

Smederevo: Izložba "Portret na ikoni"

vizuelne-umetnosti
  • Luka Novaković / Nerukotvoreni obraz
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaU okviru 31. Smederevskih svetosavskih svečanosti u Galeriji Centra za kulturu Smederevo u sredu, 22. januara u 19 časova biće otvorena izložba grupna “Portret na ikoni”.

Autorska izložba “Portret na ikoni” docenta Biljane Jovanović (Visoka škola – Akademija za umetnosti i konservaciju SPC) okuplja 20 autora sa preko 40 radova koji svoje različite ikonopisačke poetike artikulišu kroz fokus na portet na ikonama svetih, a koje su utemeljene na suptilnoj fuziji stilizovanog portreta ranohrišćanskog i srednjovekovnog crkvenog slikarstva i otvorenog istraživačkog stvaralačkog koncepta.

Na izložbi će posetioci moći da uživaju u radovima: Dunje Ćirić, Luke Novakovića, Marije Šekularac, Đorđa Ivanovića, Ane Papeš, Uroša Papeša, Jovane Janković, Igora Pjanića, Milice Mišić, Svetlane Sedlan, Milene Petrović, Nemanje Nedeljkovića, Pere Cvjetkovića, Suzane Vukićević, Todora Živkovića, monahinja Fotine Badrkić, Tine Stefany Gombitove, Jelene Jeftić i Marije Damjanović.

DUNJA ĆIRIĆ, master slikarka: Sveti Vasilije Veliki

Koristeći se razičitim slikarskim tehnikama (jajčana tempera, akril i enkaustika) autori su izgradili lični autorski izraz u nastojanju da definišu i reše nove izazove sa kojima se susreće ikonopis 21. veka a u kojima se portret, kao jedan od osnovnih slikarskih žanrova, pokazuje kao ključan.

Autori smelo ukazuju na snagu ikonografske likovne forme da likovnim jezikom izobrazi i proslavi svetost naslikanih ličnosti, istovremeno ukazujući na moć ikone da bez ekspresije i psiholoških analiza ličnosti, kroz portret i kroz visok stepen stilizacije, izrazi snagu i autentičnost svake od naslikanih ličnosti.

LUKA NOVAKOVIĆ, master slikar-konzervator: Nerukotvoreni obraz

Specifična vrednost prikazanog ikonografskog korpusa naglašena je kroz činjenicu da 20 savremenih pisaca ikona, poštujući hrišćansko likovno predanje, kreiraju nove interpretacije likova vrlo prepoznatljivih i poznatih figura iz hrišćanske istorije svetih kao i da markantno predstave niz novokanonizovanih svetih – Sveti Nikolaj Japanski, sveta Marija Skobcova, sveta mučenica Velika kneginja Jelisaveta, sveti novomučenik Vasilije pekar i sveta novomučenica Bosiljka Pasjanska – čija ikonografska izobraženja imamo priliku da vidimo po prvi put na ovdašnjoj ikonografskoj sceni.

Izložba će biti otvorena do 31. januara 2020.


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


PROČITAJTE I:

"VREDNE RUČICE" UROŠA PREDIĆA


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.