Vizuelne umetnosti
moja-kafica
moja-kafica
vizuelne umetnosti/27.06.2018.

NARODNI MUZEJ danas otvara vrata!

vizuelne-umetnosti
  • Narodni muzej
  • Narodni muzej
  • Narodni muzej
  • Narodni muzej
  • Narodni muzej
  • Narodni muzej
  • Narodni muzej
  • Narodni muzej
  • Narodni muzej
  • Narodni muzej
Autor fotografije:

Kaleidoskop media


Do
šao je i dugo očekivani dan kada će publika će konačno ući u rekonstruisani Narodni muzej i imati priliku da vidi između tri i četiri hiljade eksponata od 400.000 artefakata koje poseduje ova institucija, a pripadaju periodu između 7. veka pre nove ere i 20. veka. Za današnje svečano otvaranje pripremljen je multimedijalni spektakl na Trgu Republike. Muzej će biti otvoren cele noći, sve do 22 časa 29. juna. Naredna dva dana, 30. juna i 1. jula, ulaz će biti besplatan, a Narodni muzej će raditi od 10 do 22 sata, dok 3. jula počinje uobičajeno radno vreme.

U muzej će se ulaziti iz Vasine ulice gde će posetioci prvo ugledati karijatide Ivana Meštrovića, a izlaziće se na Trg Republike.Eksponati su izloženi na tri nivoa, a prizemlje, atrijum sa bočnim prostorijama, rezervisan je za arheološku zbirku, u kojoj najstariji predmet datira od pre 400.000 godina, dok je u nekadašnjim trezorima banke predstavljena bogata numizmatička zbirka - od prvog kovanog novca na ovom tlu s kraja 6. veka pre nove ere, do danas.Narodni muzej čuva artefakte mnogo starije od Lepenskog vira, te će tako prvi put biti izložen deo vilice homenina stare oko 400.000 godina, koja je otkrivena u istraživanjima koje je Narodni muzej vodio ili u njima učestvovao u proteklih 15 godina.

Vilica homenina donosi novu priču o naseljavanju homenina, a kasnije i hominida, naših direktnih predaka, ne samo na Balkanskom poluostrvu nego i u Evropi. Skulpture s Lepenskog vira su među najstarijim monumentalnim skulpturama, ne samo kod nas nego i svetu. Tu je i vinčanska kultura, jer je Narodni muzej i započeo iskopavanja u cuvenoj Vinči. U prizemelju će biti i numizmatička postavka, koja prati period od pojave prvoga novca na našem tlu i najstarijeg kovanog novca s kraja 6. veka p.n.e do današnjeg.Na prvom spratu Narodnog muzeja biće predstavljena srednjovekovna materijalna kultura i umetnost, sa arheološkim blagom do kasnog srednjeg veka, kao i bogata kolekcija ikona, između ostalog sve ono što je prikupljeno u arheološkim istraživanjima proteklih decenija, mozaici iz manastira Svetih Arhanglea kod Prizrena, puno predmeta sa Novog Brda, našeg važnog srednjevekovnog grada.Na drugom spratu će biti jugoslovensko i srpsko slikarstvo do sredine 20. veka i izbor iz zbirke strane umetnosti.

Postavka Narodnog muzeja završava delima nastalim do 1950. godine, zbog podele rada između muzeja, pa zahvaljujući Muzeju savremene umetnosti, koji je prošle godine otvoren, "građani neće ostati uskraćeni ni za jedan period umetnosti na našem tlu". Veći deo predmeta, koji će biti izloženi u okviru stalne postavke morao je da prođe kroz veći ili manji konzervatorski tretman. Postavka će biti prilagođena i novim medijima.

Slogan programa otvaranja Narodnog muzeja jeste "Da li se (pre)poznajemo?".

PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

EKSKLUZIVNO: INTERVJU SA FOTOGRAFOM BITLSA, DONALDA TRAMPA... HARI BENSON: NISAM BIO ROKENROL FOTOGRAF

STIV AVERIL, INTERVJU - UZBUDLJIVA SARADNJA SA U2

MAJK GARSON: NEISPRIČANA PRIČA O BOUVIJU


SPAŠAVANJE LEONARDOVE "TAJNE VEČERE"

JOKO ONO NA OKTOBARSKOM SALONU
 POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.