Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/13.02.2020.

Sanda Ristovski: Svet kao radost kolorita

vizuelne-umetnosti
  • Ivan Pekić
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaU Galeriji ULUS od 19. februara publici će svoje radove na izložbi "Sensizlik" predstaviti vizuelna umetnica Sanda Ristovski.

Najnoviji ciklus slika, bogatog i složenog likovnog jezika pokazuje retku veštinu Sande Ristovski, koja se ogleda u prenošenju najčistijih emocija, ljubavi, nedostajanja, ali i ćutanja u gestualna dela, snažnog poteza i kolorita, apstraktnog ekspresionizma.

Foto: Privatna arhiva

- Neumorno radoznala, zaljubljena u boju i njene tajne, doživljavajući i sebe i svet kroz radost i nepregledne mogućnosti kolorita, beogradska umetnica Sanda Ristovski, predstavlja se novim ciklusom slika, energetski drugačijem od prethodnih, koji nam otkriva novu stvarnost kroz izuzetno emotivan, lični pristup - piše u katalogu likovni kritičar Maja Živanović.

Foto: Privatna arhiva

To su "Fidele", "Bonaca", "Smiraj", "Ha pasado un angel" i "Sensizlik", delo po kome je i nazvana izložba, a koje nosi turski naziv za nedostajanje, stanje "bez tebe". Slika "Majka" u sebi nosi spoj arhaičnog i modernog, "Svitanje" otkriva miran, idiličan svet lokvanja, dok "Izbor" pleni dualizmom svetle i tamne strane.

Foto: Privatna arhiva

- Mnoštvom poteza, koji daju dinamiku svakom delu, a nisu nasumični, Sanda Ristovski predstavlja i sekvence svakodnevice, bilo da je u pitanju rutina, koja je drugačije doživljena, ali i tišinu, nedostajanje, čekanje i tugu. Sve je u njenim delima subjektivna realnost. Dominantna je svakako ljubav. Ljubav je trenutak sadašnjeg, koloritske vulkanske energije, koja briše sve lažno, pojačava naboj na slikama i prenosi sirovu gestualnost u zanos - zaključuje kritičarka.

Foto: Ivan Pekić


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


PROČITAJTE I:

"VREDNE RUČICE" UROŠA PREDIĆA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.