Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/13.06.2024.

Otvoreno: „Kun: umetnik – radnik – borac"

vizuelne-umetnosti
  • Muzej istorije Jugoslavije
  • Muzej istorije Jugoslavije
  • Muzej istorije Jugoslavije
  • Muzej istorije Jugoslavije
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Muzej istorije Jugoslavije

 

U Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti predstavljena je izložba ,,Kun: Umetnik – radnik – borac” nastala u saradnji sa Muzejom Jugoslavije i Muzejom savremene umetnosti. Izložbom se obeležava 120 godina od rođenja slikara i akademika Đorđa Andrejevića Kuna, i otvorena je od 11. juna.

Koristeći se savremenim kustoskim politikama izlaganja, autorski tim je koncept retrospektivne izložbe Đorđa Andrejevića Kuna osmislio kao kontinuirani dijalog mnoštva artefakata iz bogate umetnikove zaostavštine, od ulja na platnu velikog formata, preko nezaobilaznih grafičkih mapa, velikog broja crteža i ilustracija, predmeta iz domena primenjenih umetnosti, te arhivskog materijala i muzejskih predmeta.

Kunova majstorska radionica, porodična arhiva

Interdisciplinarnim promišljanjem aktuelnih tema koje se povezuju s različitim Kunovim stvaralačkim fazama – od međuratnog, ratnog i posleratnog perioda – izložba nudi novo čitanje celokupnog umetnikovog opusa. Polazeći od kompleksne prezentacije i različitih nivoa sagledavanja značaja ličnosti i umetnosti Đorđa Andrejevića Kuna, izložba je osmišljena kroz šest temetskih celina: Kun: umetnik – radnik - borac, Borba umetnika za bolje uslove rada, Krvavo zlato: angažovani roman u slikama, Španija: u rovovima antifašističke borbe, Progon –ilegala – partizanska borba, Socijalistička izgradnja.

Za stolom – Prespa, 1952. Narodni muzej Šumadije

Ime Đorđa Andrejevića Kuna predstavlja glavnu odrednicu u istoriji jugoslovenske umetnosti 20. veka koja direktno referiše na pojam borbeni realizam – umetnost koja je bila tesno povezana sa angažovanim, emancipatorskim društveno-političkim događajima tokom prošlog veka. Kun je umetnik koji je čitav svoj život posvetio socijalističkoj revoluciji, on je radnik koji je umetničko dleto i kičicu upregao u borbi za bolje sutra, te neumorni borac na strani potlačenih.

Kujna br. 4, 1936. Narodni muzej Srbije 

Konačno, Kun je umetnik koji nam otvara mogućnost da njegovu umetničku praksu, iz savremenog ugla, posmatramo kao sklop (istorijskih) društvenih odnosa, te kao niz događaja koji nam pružaju horizont obnavljanja nemogućeg. Na izložbi su predstavljeni i radovi savremenih umetnika Hristine Ivanoske, Dejana Markovića, umetničkog dua Doplgenger i Kontekst kolektiva koji direktno referišu na koji način je Kun danas upisan u kolektivno sećanje savremenog društva, te u kojoj meri je njegov uticaj prisutan u aktuelnim umetničkim praksama.

Kolona 1946. UZZPRO-Palata Srbija

Publika će na izložbi imati priliku da vidi preko 50 Kunovih umetničkih dela u svim medijima, lične predmete i obiman fotodokumentarni materijal, kao i dela drugih umetnika koji su uticali na Kuna, ali i muzejske predmete i bibliotečku građu iz Muzeja savremene umetnosti, Muzeja Jugoslavije, Srpske akademije nauka i umetnosti, Uprave za zajedničke poslove republičkih organa – Palata Srbija, Ministarstva spoljnih poslova, Vojnog muzeja, Narodnog muzeja Šumadije, Medija centra „Odbrana", Narodnog muzeja Srbije, Muzeja primenjene umetnosti, Radio-televizije Srbije, Narodne biblioteke Srbije, Narodne biblioteke Bor, Istorijskog arhiva Beograda, Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, kao i od porodice umetnika, kojima se organizatori izložbe najljubaznije zahvaljuju na pozajmicama i saradnji na realizaciji ove izložbe.

Posetioci  će moći da pogledaju  izložbu do 8. septembra 2024. godine.


PROČITAJTE I:

PALATA SRBIJA - BUKVAR SAVREMENE UMETNOSTI

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA I KULTURNO NASLEĐE

MOĆ VEŠTAČKE INTELIGENCIJE JE U POROBLJAVANJU LJUDSKE PAŽNJE

DA LI JE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ALATKA U SLUŽBI UMETNIKA?


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.