Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/10.09.2022.

MSUV: Otvorena izložba Raše Todosijevića

vizuelne-umetnosti
  • Marko Ercegović
  • Marko Ercegović
  • Gordana Tadić
  • Gordana Tadić
  • Gordana Tadić
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Marko Ercegović, MSUV

 

Izložba Sutra je ponedeljak" istaknutog neoavangardnog umetnika Dragoljuba Raše Todosijevića otvorena je 9. septembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu Himnom Dragoljubu Todosijeviću u izvođenju ženskog vokalnog ansambla Res Miranda. Na otvaranju su se prisutnima obratili direktorka MSUV Branislava Sekulić, kustoskinja izložbe Sanja Kojić Mladenov i umetnik Raša Todosijević.

 

Branislava Sekulić je na otvaranju izložbe izjavila: „Danas otvaramo retrospektivnu izložbu istinski velikog umetnika, Dragoljuba Raše Todosijevića. Uvršten u preglede svetske savremene umetnosti, uvek aktuelan, svojim delima i svojim stavom pomera granice umetnosti. Ovom izložbom želeli smo da istaknemo značaj, da podsetimo na važnost koju je on imao u razvoju savremene umetnosti kod nas".

Direktorka MSUV zahvalila se i kolegama iz drugih institucija kulture koje su pozajmicom radova iz svojih kolekcija omogućili realizaciju izložbe - Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Muzeju savremene umetnosti Ars Aevi iz Sarajeva i Kulturnom centaru "Gradac" iz Raške, kao i svima koji dali podršku izložbi.

Sanja Kojić Mladenov je ukazala na „doslednu umetničku praksu Dragoljuba Raše Todosijevića koji je delujući u polju društvenopolitički angažovane umetnosti od kraja 60-ih godina do danas zadržao slobodnu, nezavisnu i autonomnu poziciju u umetnosti. 

Izložba „Sutra je ponedeljak" svojim sloganom naglašava aktivnu ulogu „umetnika proroka", koji kritički propituje prošlost, turbulentnu stvarnost i neizvesnu budućnost, ali i pitanje standarda, istinitosti i vrednosti u umetnosti i društvu.

Foto: Gordana Tadić

U godini titule Evropske prestonice kulture, Novi Sad ima priliku da ponovo sagleda značajnu i obimnu umetničku praksa ovog autora sa kojim je MSUV imao prethodnu uspešnu saradnju na 54. Bijenalu u Veneciji koja je rezultirala međunarodnom nagradom Todosijeviću".

 

Foto: Gordana Tadić

Raša Todosijević se u svom govoru osvrnuo na istorijsku vezu sa Novim Sadom: "Kada se setim Novog Sada, uvek imam nekakvu malu, daleku sentimentalnu viziju prošlih dana, kada smo kao mladi ljudi pokušali da sem Beograda, okupljeni oko Studentskog kulturnog centra, izlažemo još negde. Moram da pomenem Jerka Denegrija koji je nam je rekao da ima jedna mala galerija, Tribina mladih, koja je spremna da izlaže naše radove. Jedna od prvih bila je izložba primarnog slikarstva, kada je dat zamah toj maloj galeriji i svima nama pojedinačno. Ta veza sa sa Jerkom Denegrijem i primarnim slikarstvom stalno nas je povezivala sa Tribinom mladih".

 

U okviru izložbe će biti održani i prateći programi: za 15. septembar zakazan je razgovor istoričara umetnosti Ješe Denegrija sa Rašom Todosijevićem, a tokom trajanja izložbe u planu je i vođenje Uroša Đurića.

 

Ova izložba obuhvata prezentaciju umetničkih radova jednog od protagonista neformalne beogradske grupe konceptualnih umetnika, koja je krajem 60-ih i početkom 70-ih godina učinila radikalni otklon od ideologije i prakse socijalističkog modernizma i uključila se u nove umetničke tokove koji su tek nastajali kod nas i na svetskoj sceni.

Prva retrospektivna izložba Dragoljuba Raše Todosijevića u MSUV – Sutra je ponedeljak", povod je i da se ponovo sagleda značajna i obimna umetnička praksa ovog autora, te da se na jednom mestu okupe i prezentuju radovi iz nekih od njegovih ključnih serija, kao što su: DnevnikDecision as Art (Odluka kao umetnost), Was Ist Kunst? (Šta je umetnost?)Gott Liebt die Serben (Bog voli Srbe), Fuxus Piano (Fuxus klaviri) i dr. Polazište izložbe je u kontinuiranom delovanju autora u polju društveno-politički angažovane umetnosti, te preispitivanja standarda u umetničkim sistemima, nametnutih i opšteprihvaćenih načela, kao kriterijuma podložnih kritici i novom sagledavanju.

 

Izložba se organizuje u okviru programa Kaleidoskop kulture, Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022. Pokrovitelj MSUV je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Izložbu su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Fondacija Saša Marčeta, Beograd.


PROČITAJTE I:

PALATA SRBIJA: BUKVAR SAVREMENE UMETNOSTI

MUZEJ TERRA: SAVREMENOST IZNIKLA IZ TRADICIJE

MUZEJ ZEPTER: RASKOŠ SAVREMENOG ARTA U SRCU BEOGRADA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

Foto: Gordana Tadić

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.