Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/16.05.2022.

Galerija N.EON: Ti moraš biti zenitista!

vizuelne-umetnosti
  • Đorđe Tomić
  • Đorđe Tomić
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Đorđe Tomić

 

DAH Teatar ponovo otvara interaktivnu multimedijalnu instalaciju „Ti moraš biti zenitista!“. Instalacija će biti otvorena tri dana 17, 18. i 19. maja, od 16 do 22 časa u galeriji N.EON.

Ova instalacija/izložba je zamišljena za različite galerijske i muzejske prostore i promišlja nasleđe autentičnog avangardnog umetničkog pokreta sa naših prostora – zenitizma. Ovaj avangardni pokret je nastao dvadesetih godina dvadesetog veka. Ukazuje na važnost kontinuiteta u umetničkoj tradiciji jedne zemlje i istražuje kakvi su danas, tačno sto godina od pokretanja časopisa „Zenit”, odjeci zenitističkih ideja kako u savremenoj umetnosti tako i u savremenom društvu.

Ideje zenitizma – antiratne ideje, verovanje u mogućnost stvaranja novog, pravednijeg društva i odnosa, su i posle sto godina važne i potrebne, naročito u savremenom trenutku, kada se izgubila vera u mogućnost stvaranja boljeg sveta. Zenitizam nas poziva da se inspirisani zanosom umetnika tog doba, ponovo okrenemo velikim vrednostima u čijem centru je - čovek.

Instalacija se sastoji iz tri celine, koje predstavljaju originalne radove umetnica/ka koji se bave savremenim umetničkim odgovorom na ideje zenitizma.


MOŽDA VAS ZANIMA:

NARODNI MUZEJ: ZENITISTIMA CELOGA SVETA


Koncept ove multimedijalne interaktivne instalacije su osmislile i kreirale osnivačice DAH Teatra Jadranka Anđelić i Dijana Milošević čije je premijereno izvođenje/otvaranje bilo u februaru ove godine na međunarodnom festivalu DAH Teatra „Umetnost i ljudska prava” u Beogradu.

Prvo veče izložbe, 17. maja sa početkom u 20 časova, publiku očekuje nastup četiri performera, koji će dodatno dočarati atmosferu zenitističkog pokreta i nagnati na razmišljanje da li je ovaj pokret i dalje aktuelan, prisutan, i na kraju da li su zenitisti i dalje među nama. 

Autorka video/audio radova i instalacije prof. dr Snežana Arnautović Stjepanović će nam se pridružiti 18. maja, dok će 19. maja sa publikom biti cenjeni dizajner, vizuelni umetnik, pisac i profesor Slavimir Stojanović Futro, koji je dizajnirao plakat za predstavu DAH Teatra Zenit- Istorija jednog zanosa, iz 1994. godine. 

Prof. dr Snežana Arnautović Stjepanović biografija 

Snežana Arnautović Stjepanović (1979, Šabac) je diplomirala 2002. godine na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu na odseku slikarstva u klasi akademika Dušana Otaševića. Magistrirala je 2007. godine na Interdisciplinarnim magistarskim studijama u Beogradu, na odseku za Scenski dizajn. Doktorsku tezu je odbranila 2010. godine na Interdisciplinarnim doktorskim studijama u Beogradu, na odseku za Scenski dizajn. Od 2003. do 2006. godine radi kao asistent na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Od 2012. godine radi kao profesor na Fakultetu za inženjerski menadžment u Beogradu kao šef katedre za Kreativne industrije.

Snežana Arnautović Stjepanović / Foto: Nemanja Maraš

2017. godine izabrana je u zvanje redovnog profesora. 2018. godine imenovana je za prodekana za nastavu na studijskom programu Umetnička igra na Institutu za umetničku igru. Član je ULUS–a od 2003. godine. Član je Internacional Dance Council CID UNESCO od 2014. godine. Od 2014. godine predsednik je Upravnog odbora Centra za likovno obrazovanje Šumatovačka.

Učestvovala je na mnogim kolektivnim izložbama, likovnim kolonijama i radionicama u zemlji i inostranstvu. U dosadašnjem umetničkom radu realizovala je dvadeset sedam autorskih umetničkih projekata iz oblasti vizuelnih i izvođačkih umetnosti. Redovni je profesor na Institutu za umetničku igru i vodi predmete na osnovnim, master i doktorskim studijama.

Prof. Slavimir Stojanović biografija 

Slavimir Stojanović, beogradski dizajner, vizuelni umetnik, pisac i profesor. Osnivač Futro Design studija i lajfstajl brenda Futro, autor autobiografskog hit romana Devet i nagrađivanog serijala slikovnica za decu Avanture Singi Lumbe. Njegovi projekti su dobili preko 300 međunarodnih nagrada i priznanja i nalaze se u svetskim muzejima i enciklopedijama. TEDx govornik, gostujući predavač na School of Visual Arts u Njujorku i profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Slavimir Stojanović 


PROČITAJTE I:

PALATA SRBIJA: BUKVAR SAVREMENE UMETNOSTI

MUZEJ TERRA: SAVREMENOST IZNIKLA IZ TRADICIJE

MUZEJ ZEPTER: RASKOŠ SAVREMENOG ARTA U SRCU BEOGRADA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.