Art market
art market/8.01.2021.

Dragana Nikoletić, vajarka

art-market
  • Promo
Autor fotografije:

Art Market - Vi kreirate, mi vas predstavljamo! → Art Market je mesto susreta umetnika i publike, sa ciljem da spoji umetnike/umetničke grupe sa krajnjim korisnicima – ljubiteljima umetnosti i kupcima.

2021. godinu smo otvorili dizajnom Emanuele Tassan Mazzocco Lukić, a sada je pred vama ponovo dama sa više talenata, koja svaki razvija i prepliće jedinstvenošću ekstravagantnog senzibiliteta. Lično vam se predstavlja vizuelna umetnica širokog dijapazona u kreativnom stvaralaštvu, ali i novinarka koja je rečima istkala neke od najlepših reportaža u Srbiji ↓

Dragana Nikoletić, vajarka

Završila master studije vajarstva na Fakulteta likovnih umetnosti nakon 20-ogodišnje pauze, trenutno pohađa drugu godinu doktorskih studija na Vajarskom odseku istog fakulteta.

Izlagala tu i tamo, ali često, favorizuje alternativne prostore.

Dragana Nikoletić, otvaranje izložbe "Дипл, трипл, каман, пипл", La Blejaž, Vračar

Dugo sam se tražila, i uvek pronalazila u otpadu. Ulubljeni delovi mašina i aparata, zarđale konzerve, ložili su me podjednako kao i izvitoperena plastika, vremenom načeto drvo, poluizmrvljeni retrovizori, delovi igračaka... i da dalje ne nabrajam. Nisam baš svaku glupost smatrala lepom: u njoj je morao da postoji neki specijalan sticaj okolnosti, odražen na ono čime taj predmet zrači i kako izgleda.

U početku bih u izradi skulpture od takvog otpatka i kretala, on me je inspirisao. Posle sam proces obrnula, pa po ulici, rečnoj i morskoj obali, pokraj kontejnera, po buvljacima i otpadima, tragala za elementom koji skulpturi nedostaje. Sreća je tu promenljiva, kao u kartama ili igri Ne ljuti se čoveče.

Paralelno sam gajila strast prema šivenju, čime me je zadojila baba (maka). Ovakav proizvodni proces mi je godio više od klasičnog vajanja, uključujući i operacije deljanja drveta, klesanja kamena, lemljenja, lepljenja, zavarivanja.

Sa izložbe Dragane Nikoletić "Дипл, трипл, каман, пипл"

Kad su teme mojih radova u pitanju, u suštini već decenijama osciliram između religioznih prizora i erotike. I sama se pitam kako mi to već ne dosadi, pa onda zaključim da su eros i tanatos neiscrpna polja za istraživanje. Kod erotike se snalazim i poštapajući se jezikom reči, kako skulpture nazivam po psovkama, poštapalicama, izrekama, knjiškom i uličnom govoru. Slično je, ponekad, i sa predstavama svetaca i drugih onostranih likova, s tim što se ovde oslanjam i na zamenu teza u odnosu na dogmu, bez želje da ikog uvredim ili isprovociram. Izazivam isključivo humorom, i to jedino kad mi se posreći. Najveći kompliment koji sam ikada dobila apropo svojih radova jeste „da oživim sve što napravim“.

Usput da primetim i da sam novinarka, pa mi je identitet podeljen.


Draganu Nikoletić možete kontaktirati na jedan od sledećih načina:
Telefon: 0647033595

⊕ DRAGANA NIKOLETIĆ, RADOVI ⊕
 
Svevideće oko, 60x50x30 cm, kombinovana tehnika (starinska kutija za kandilo, pumpa za dušeke, ortopedsko oko), cena 350 eu
 
 

Gavran, 45x40x35 cm, kombinovana tehnika (papirmaše, izolir traka, grejač bojlera, kost), cena 150 eu
 
 

Svetost Marije Magdalene, instalacija, kombinovana teknika (metalna konstrukcija, jambolija, perjani dušek, tkanina, travnati tepih) 60x60x180 plus tepih, cena 900 eu
 
 

12 crnih apostola, unutrašnja guma kamiona, 35x25x5 cm, cena 120 eu po komadu
 
 


PROČITAJTE I:

ART MARKET ⇒ OTVOREN POZIV STVARAOCIMA!


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.