Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/16.12.2021.

59. Oktobarski salon: Počelo je u Beogradu

vizuelne-umetnosti
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

59. Oktobarski salon biće održan i 2022. godine, a koncepcija Salona je poverena Kulturnom centru Beograda (KCB), umesto umetničkom direktoru, kako je to bilo do sada, odluka je Odbora Oktobarskog salona.

Odbor koji od septembra 2021. radi u sastavu: Gordana Goncić (predsednica), Danica Jovović Prodanović, Jelena Medaković, Aleksandar Ilić i Vuk Veličković je doneo odluku da se sledeće izdanje manifestacije održi 2022. godine zbog prevazilaženja pomeranja realizacije koje je bilo uslovljeno epidemiološkom situacijom usled pandemije virusa Covid-19 i vraćanja u ustaljeni budžetski ciklus finansiranja.“ 

Rekapitulirajući sopstveno iskustvo dugogodišnjeg organizatora, Kulturni centar Beograda kao autor „prestupnog“ izdanja Oktobarskog salona, pod radnim nazivom Počelo je u Beogradu, koncept će razvijati u pravcu preispitivanja dosadašnjih praksi, kreiranja drugačijih mogućnosti za produkciju umetničkih radova, organizaciju i koncpetualizaciju same izložbe i razmenu između lokalnog i globalnog.

Naziv “Beogradsko bijenale”, koji je prvi put zvanično upotrebljen za 58. Oktobarski salon proteklog leta, a izazvao je različite reakcije, stavlja se na javnu raspravu. 

Jedno od pitanja od kojeg će organizator u daljem promišljanju poći jeste kako je moguće u ovom osetljivom trenutku potvrditi relevantnost jedne izložbe u odnosu na kontekst i uslove rada. Propitivaće se i mogućnosti koje jedna umetnička izložba može imati u polju društvenosti.

Zbog nepostojanja centralnog izložbenog prostora, u ovom izdanju odstupiće se od uobičajenog i o izložbi razmišljati na drugačiji način, tražeći prostore u odnosu na pojedinačne radove. Biće veliki izazov kako da se u situaciji u kojoj ne postoji centar koji objedinjuje, ostvari zajedništvo i zajednica. O pripremama i procesima rada govoriće se u javnim prostorima.

Iz Kulturnog centra Beograda poručuju da veruju da će ova vrsta preispitivanja, koja dolazi neposredno pred jubilarno šezdeseto izdanje planirano za 2024. godinu, doprineti reorganizaciji i aktivaciji potencijala koje ova izložba može imati za lokalnu scenu, kao i za međunarodni kontekst.


PROČITAJTE I:

PALATA SRBIJA: BUKVAR SAVREMENE UMETNOSTI

MUZEJ TERRA: SAVREMENOST IZNIKLA IZ TRADICIJE

MUZEJ ZEPTER: RASKOŠ SAVREMENOG ARTA U SRCU BEOGRADA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box