Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/16.12.2021.

59. Oktobarski salon: Počelo je u Beogradu

vizuelne-umetnosti
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

59. Oktobarski salon biće održan i 2022. godine, a koncepcija Salona je poverena Kulturnom centru Beograda (KCB), umesto umetničkom direktoru, kako je to bilo do sada, odluka je Odbora Oktobarskog salona.

Odbor koji od septembra 2021. radi u sastavu: Gordana Goncić (predsednica), Danica Jovović Prodanović, Jelena Medaković, Aleksandar Ilić i Vuk Veličković je doneo odluku da se sledeće izdanje manifestacije održi 2022. godine zbog prevazilaženja pomeranja realizacije koje je bilo uslovljeno epidemiološkom situacijom usled pandemije virusa Covid-19 i vraćanja u ustaljeni budžetski ciklus finansiranja.“ 

Rekapitulirajući sopstveno iskustvo dugogodišnjeg organizatora, Kulturni centar Beograda kao autor „prestupnog“ izdanja Oktobarskog salona, pod radnim nazivom Počelo je u Beogradu, koncept će razvijati u pravcu preispitivanja dosadašnjih praksi, kreiranja drugačijih mogućnosti za produkciju umetničkih radova, organizaciju i koncpetualizaciju same izložbe i razmenu između lokalnog i globalnog.

Naziv “Beogradsko bijenale”, koji je prvi put zvanično upotrebljen za 58. Oktobarski salon proteklog leta, a izazvao je različite reakcije, stavlja se na javnu raspravu. 

Jedno od pitanja od kojeg će organizator u daljem promišljanju poći jeste kako je moguće u ovom osetljivom trenutku potvrditi relevantnost jedne izložbe u odnosu na kontekst i uslove rada. Propitivaće se i mogućnosti koje jedna umetnička izložba može imati u polju društvenosti.

Zbog nepostojanja centralnog izložbenog prostora, u ovom izdanju odstupiće se od uobičajenog i o izložbi razmišljati na drugačiji način, tražeći prostore u odnosu na pojedinačne radove. Biće veliki izazov kako da se u situaciji u kojoj ne postoji centar koji objedinjuje, ostvari zajedništvo i zajednica. O pripremama i procesima rada govoriće se u javnim prostorima.

Iz Kulturnog centra Beograda poručuju da veruju da će ova vrsta preispitivanja, koja dolazi neposredno pred jubilarno šezdeseto izdanje planirano za 2024. godinu, doprineti reorganizaciji i aktivaciji potencijala koje ova izložba može imati za lokalnu scenu, kao i za međunarodni kontekst.


PROČITAJTE I:

PALATA SRBIJA: BUKVAR SAVREMENE UMETNOSTI

MUZEJ TERRA: SAVREMENOST IZNIKLA IZ TRADICIJE

MUZEJ ZEPTER: RASKOŠ SAVREMENOG ARTA U SRCU BEOGRADA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.