Teatar
teatar/6.02.2019.

Sećanje na glumca kojeg su ubili skinhedsi

teatar
  • Printscreen / YouTube
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaGlumac Dragan Maksimović Maksa, član Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, preminuo je pre 18 godina od posledica napada grupe huligana koji su ga brutalno pretukli u centru grada misleći zbog tamnije puti da je romske nacionalnosti.

Za Maksimovićevu smrt do danas niko nije odgovarao, a kolege i prijatelji iz Narodnog pozorišta podsetiće 7. februara još jednom na taj zločin polaganjem venca na spomen-ploču koja je postavljena na Zelenom vencu u znak sećanja i kao opomena da se tako nešto nikada ne ponovi.

Dragan Maksimović Maksa je posle dva i po meseca borbe lekara podlegao povredama zadobijenim 17. novembra 2000. godine nakon što ga je na Zelenom vencu krvnički pretukla grupa skinsa.

Ubice, njih nekoliko, u prisustvu ravnodušnih posmatrača, nasrnuli su na glumca samo zato što im je ličio na Roma. Krivci za zločin do danas nisu odgovarali, a talentovani glumac skoro potpuno je zaboravljen.V.d. upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić sa saradnicima položiće 7. februara u 13 sati venac na spomen-ploču Maksimovića, koja je postavljena 2006. godine na inicijativu reditelja i dramskog pisca Gorana Markovića.

Marković je prethodno, u pismu gradskim vlastima, ukazao da je Maksimović iz nekog razloga zaboravljen, a njegov strašan kraj zataškan, te da ubice nisu privedene pravdi. Na spomen-ploči, koju je otkrio tadašnji gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović, u prisustvu članova Maksimovićeve porodice, mnogobrojnih prijatelja, glumaca, reditelja i građana, kao i tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića, napisano je: "Osuđujemo nasilje i ne zaboravljamo. Njegovi Beograđani".

Dragan Maksimović rođen je u Podujevu 7. februara 1949, a umro je u 52. godini.

U karijeri dugoj 25 godina odigrao je više od 60 filmskih i pozorišnih uloga. Glumio je u ostvarenjima „Poslednji krug u Monci“, „Lepa sela lepo gore“, „Mi nismo anđeli“, „Rane“, „Crni bombarder“, „Stršljen“, „Otpisani“ i „Pričama iz radionice“, ali je svoju najbolju ulogu ostvario u liku Miše iz Karanovićevog filma „Petrijin venac“.


PROČITAJTE I:

¶ U SLAVU BRANISLAVA NUŠIĆA ¶

¶ DARIJAN MIHAJLOVIĆ, INTERVJU: VLAST OD HEROJA NAPRAVI TIRANINA ¶

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
User
Bosko
6.02.2019.

Pa zar do danas ove totalne idiote niko nije uspeo da pronadje? To je zaista nepravda!