Film
film/4.05.2018.

Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića

film
  • Kinoteka
  • Kinoteka
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Jugoslovenska kinoteka otvara Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića, slavnog glumačkog para i zvezdama jugoslovenske i srpske kinematografije. U zgradi u Uzun Mirkovoj 1, publika će imati priliku, 5. maja od 19 časova, da zaviri u deo ostavštine iz bogate karijere našeg najvoljenijeg glumačkog i bračnog para.

Oni su zaveštali ovoj instituciji kulture svoje nagrade, diplome, kao i neke predmete među kojima je haljina koju je Milena Dravić nosila primajući glumačku nagradu u Kanu 1980. godine.


 

Velikani srpskog filmskog, televizijskog i pozorišnog glumišta, bračni par Milena Dravić i Dragan Nikolić, ostavili su neizbrisiv trag u srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji. Platinasta lepotica 60-ih i čuveni Džimi Barka obojili su svojim harizmatičnim pojavama skoro dve stotine domaćih filmskih ostvarenja.

Prvi put su zajedno igrali u filmu „Horoskop“ (1969) Bore Draškovića, zatim u „Ulozi moje porodice u svetskoj revoluciji“ (1971) Bate Čengića, ali pravi nerazdvojni par u očima miliona gledalaca postali su u čuvenom šou programu TV Beograd „Obraz uz obraz“ ranih 70-ih.

Voleli su se „kao dve budale“ što su tajnim venčanjem u toku snimanja istoimenog filma i dokazali.

Njihova predanost glumi višestruko je ovenčana najvišim glumačkim priznanjima ovih prostora. Milena Dravić i Dragan Nikolić dobili su nagradu „Pavle Vuisić“ za životno delo, koju dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije.

Dragan Nikolić preminuo je u martu 2016. godine u Beogradu, a sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, nakon emotivne komemoracije u Ateljeu 212, završene dugim aplauzom u ritmu muzike iz filma “Nacionalna klasa” Gorana Markovića, u kojem je ostao zapamćen kao Flojd.

PROČITAJTE I: JUGOSLAV PANTELIĆ - SRBIJA JE FILMSKA VELESILA

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box