Muzika
muzika/28.11.2019.

FDU: 40 godina od početka Novog talasa

muzika
  • FDU / Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaOve godine navršilo se 40 godina od početka Novog talasa u SFRJ, sveumetničkog pokreta koji je nastao pod uticajem raznih zapadnih tendencija u popularnoj muzici, filmu i umetnosti uopšte.

Tim povodom sutra, 29. novembra od 13 do 19.30 na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) biće organizovan događaj koji će obuhvatiti tribinu, projekciju filma i koncert.

Tribina će biti održana od 13 do 15 časova na sceni Mata Milošević. Učesnici tribine, ujedno i akteri u stvaranju Novog talasa, biće Boris Miljković, Srđan Šaper, Branimir Dimitrijević Tucko, Biljana Maksić, Milutin Petrović i Vladimir Đurić.

Oni će svojim svedočanstvima o tom vremenu i njihovoj ulozi u njemu, pokušati da doprinesu razumevanju fenomena i njegovog značenja za savremeno stvaralaštvo. Biće reči i o značaju Fakulteta dramskih umetnosti u pokretu, budući da je veliki broj autora i direktnih učesnika ovog pokreta diplomirao ili studirao upravo u našoj školi. Razgovor će moderirati dr Aleksandar S. Janković, vanredni profesor  FDU.Projekcija filma Dečko koji obećava i obraćanje scenariste profesor Nebojše Pajkića biće održano od 15:30 do 17:30 časova  u Bioskopskoj sali FDU. Ovaj film u režiji Miloša Radivojevića opisuje i objedinjuje likove, atmosferu, događaje vrednosti i ideje pokreta.

Muziku za film komponovao je  i izvodio muzički sastav Šarlo akrobata, a u filmu se pojavljuju Dušan Kojić Koja (gitara) i Ivica Vdović Vd (bubnjevi) koji uz Aleksandra Berčeka (bas) čine grupu VIS Dobri dečaci. U filmu se pojavljuju i Vlada Divljan i Srđan Šaper iz tadašnje grupe Idoli, koja je podjednako obeležila ovaj period. Publika će uoči projekcije imati priliku da čuje razmišljanja i sećanja o ovom projektu scenariste filma Nebojše Pajkića.Program se završava koncertom Ad Hoc benda od 18 do 19:30 časova u foajeu FDU. Bend, oformljen specijalno za ovu priliku od sadašnjih studenata FDU i muzičara aktuelnih domaćih muzičkih sastava, izvodiće obrade pesama sa ključnih novotalasnih kompilacija Paket aranžman i Artistička radna akcija.

Tribinski program biće uživo prenošen na Fejsbuk stranici Fakulteta dramskih umetnosti, dok se na YouTube kanalu naknadno mogu pogledati ostali programi.

Nakon događaja, biće objavljena publikacija koja će objediniti analize različitih autora o  značaju pokreta sa stanovišta umetničkih praksi i izazova pred kojima se one nalaze, a u odnosu na poseban društveni kontekst, nekadašnji i današnji.


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


PROČITAJTE I:

SONJA SAVIĆ - ŠARLO TE GLEDA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.