Film
film/16.02.2020.

Preminuo filmski reditelj Vatroslav Mimica

film
  • Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Cover foto: Twitter / Depo portalDoajen jugoslovenskog i hrvatskog filma, filmski reditelj, scenarista i producent, Vatroslav Mimica preminuo je u subotu u Zagrebu u 97. godini, objavili su danas hrvatski mediji.

U svom čitavom stvaralačkom opusu ostao je dosledan stavu da je umetnost borba za pravdu i humanost. 

Velikan jugoslovenske i hrvatske kimematografije rođen je 1923. godine u Omišu.

Na filmu je od 1950. godine, najpre kao direktor Jadran filma, čiji je jedan od osnivača, a kao reditelj debitovao je igranim filmom „U oluji“ (1952).

Posle drugog igranog filma, komedije „Jubilej gospodina Ikla“ (1955), posvetio se animiranom filmu da bi se 1963. godine ponovo vratio igranom filmu.

Ostaće upamćen po igranim filmovima: „Prometej s otoka Viševice“, međunarodno priznatog „Kaja, ubit ću te“, „Ponedjeljak ili utorak“, „Događaj“, „Seljačka buna“, „Banović Strahinja“… Mimica je bio i jedan od osdnivača Zagrebačke škole crtanog filma, a dobio je niz domaćih i međunarodnih priznanja za svoj umetnički rad na području kinematografije, među kojima Nagradu „Vladimir Nazor“ za životno delo (1986), prenela je Hina.

Studirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a bio je i učesnik antifašističkog pokreta u Drugom svetskom ratu.

Mimica je bio i jedan od utemeljivača Zagrebačke škole crtanog filma, a dobio je niz domaćih i međunarodnih priznanja za svoj umetnički rad na području kinematografije, među kojima Nagradu „Vladimir Nazor“ za životno delo (1986), prenela je Hina.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.