Aktuelno
moja-kafica
moja-kafica
aktuelno/12.05.2019.

Goran Vesić:Kancelarija Beograda u Briselu

aktuelno
  • Dimitris Vetsika / Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / BeoinfoZamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić boraviće 13. i 14. maja u Briselu kao gost nemačke fondacije Konrad Adenauer. U delegaciji Beograda biće još zamenica predsednika Skupštine grada Beograda Andrea Radulović i direktor Kancelarije za mlade grada Beograda, Nedeljko Radosavljević.

Tokom boravka u Briselu delegacija Beograda posetiće sedište fondacije Konrad Adenauer gde će se održati panel "Evropa u mom gradu - moj grad u Evropi" kome će prisustvovati predstavnici evropskih institucija čija je nadležnost saradnja sa Srbijom kao zemljom kandidatom za članstvo u EU. Uvodnu prezentaciju na panelu imaće zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji će predstaviti viziju razvoja Beograda i najznačajnije gradske projekte. Vesić će posetiti Evropsku kancelariju Nemačkog saveza gradova i opština u Briselu kao i kancelarije gradova Berlin, Frankfurt na Majni i Frankfurt na Rajni. Delegacija Beograda imaće sastanke u Evropskoj komisiji.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je odlazak beogradske delegacije u Brisel deo saradnje grada Beograda i fondacije Konrad Adenauer a da je osnovni cilj posete da Beograd, poput AP Vojvodina koja svoju kancelariju u Briselu ima više godina, ima svoju kancelariju u sedištu Evropske unije kao i da se evropski partneri upoznaju sa najvažnijim beogradskim projektima.

- Većina velikih gradova i regiona evropskih zemalja ima svoje kancelarije u Briselu kako bi lobirali u Evropskoj komisiji za svoje projekte. Iz naše zemlje svoju kancelariju ima AP Vojvodina. Grad Beograd je nezadovoljan podrškom koju dobija od Evropske unije za svoje projekte, ali krivica za to je na nama i našoj neorganizaciji. Ruku na srce ovu podršku, nikada nismo ni imali, ali ponavljam za to je najviše kriv Beograd. Zato smo odlučili da uz pomoć fondacije Konrad Adenauer posetimo kancelarije nekih od nemačkih gradova i regiona, upoznamo se načinom njihovog rada u Briselu kao i da evropskom institucijama predstavimo najvažnije beogradske projekte kao našu viziju razvoja grada. Zahvalni smo fondaciji Konrad Adenauer koja nam je to omogućila - rekao je Vesić.

PROČITAJTE I:

KALEMEGDANSKA STABLA - ZLOČIN I KAZNA


On je dodao da će otvaranje kancelarije Grada Beograda u Briselu biti sprovedeno u dve faze.

- U prvoj fazi predstavnik grada provešće oko godinu dana u kancelariji jednog od nemačkih gradova kako bi smo naučili kako se lobira za svoje projekte, a potom će Grad Beograd otvoriti svoju kancelariju - rekao je Vesić i dodao da nas nije sramota da učimo od najboljih i najuspešnijih u EU, a to su Nemci, i da želimo da stečeno znanje iskoristimo kako bi građani Beograda imali što više koristi od realizacije projekata koje će eventualno podržati EU.

Vesić je dodao da će Beograd, kada bude otvorio kancelariju u Briselu, ponuditi i drugim gradovima Srbije da zajednički imenuju jednog do dva predstavnika koji bi bili deo beogradske kancelarije a lobirali bi za projekte u drugim gradovima Srbije.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.