Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/5.03.2017.

Palmira - dragulj iz pustinje

vizuelne-umetnosti
  • Getty Museum
  • Getty Museum
  • Getty Museum
Autor fotografije:
Priredila: Lela Milivojević

Muzej koji je u Los Anđelesu osnovao milijarder Pol Geti, organizovao je na svom sajtu izložbu fotografija posvećenih drevnom gradu Palmira koji su uništili ekstremisti iz Islamske države.

Istraživački centar Muzeja Geti otvorio je onlajn izložbu fotografija i crteža „Nasleđe antičke Palmire“, posvećenu bogatoj istoriji ovog grada. Inicijativu su pokrenuli konzervatori Muzeja Geti iz Los Anđelesa u želji da se sačuva i prenese sećanje na ovu oazu svetske baštine.

Izložba fotografija i umetničkih crteža je digitalizovana, a podeljena je na dva velika perioda – antičko doba i moderno doba. U prvom delu izložbe upoznajemo se sa istorijom trgovine, religije. Moderan deo je fokusiran na rad arheologa uz oslanjanje na izvanrednu interaktivnu mapu Palmire.

Izložbu možete pogledati OVDE.

Da bi ilustrovao „Nasleđe antičke Palmire“, muzej je izabrao radove francuskih istraživača. Na skicama iz 19. veka koje prikazuju antičke ostatke grada, mešaju se detalji arhitektonskih radova, poput korintskih stubova, sa portretima autohtonih beduina.

Crteži su urađeni mastilom, akvarelom i olovkom. Oni verovatno ne bi ni mogli da budu izloženi na klasičnoj izložbi zbog mogućnosti da budu oštećeni, kaže konzervator izložbe Piter Luis Bonfito.

Palmira koja je od 1980. godine na Uneskovom popisu zaštićenih spomenika, bila je jedan od najlepših drevnih gradova-spomenika na Bliskom istoku. Ostaci drevnog grada su usred sirijske pustinje. Nekada prosperitetan grad okruživale su palme, a bio je nezaobilazna stanica karavanima na Putu svile. Kako su vremenom prošle „zlatne godine“, grad je prekrio pesak.

Pročitajte još:

Stihovi kao poslednji pozdrav Alepu

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box