Reportaža
reportaža/16.12.2016.

Stihovi kao poslednji pozdrav Alepu

reportaža
  • Guliver/GettyImages
Autor fotografije:

Piše: Lela Milivojević

Stanovnici Alepa opraštaju se od svog grada stihovima i grafitima kojima izražavaju tugu zbog odlaska, ali obećavaju da će se vratiti u ovaj antički grad, koji je sravnjen sa zemljom otkad traje rat u Siriji.

Stihovi uklesani na ruinirane zgrade grada kao poslednje zbogom. Pre odlaska iz istočnog Alepa, koji je bio pod opsadom i žestokim bombardovanjem, stanovnici ispisuju stihove i grafite. „Voli me, daleko od zemlje represije. Daleko od našeg grada ispunjenog smrću“, piše crvenim slovima na jednom zidu. To su stihovi Nizara Kabanija (umro 1998) koji se smatra jednim od najvećih arapskih pesnika, podseća Figaro.

Više hiljada ljudi treba da napusti poslednje uporište Asadove opozicije. U ruksake su stavili najneophodnije: zimsku odeću, neko komad kamena od svoje kuće. Pre ulaska u autobus koji ih vodi u zapadni Alep, snimaju opustošene ulice, ljube zemlju... Za mnoge, poezija je izlaz, „štit“ od reči koji ih brani od onih koji ih smatraju „teroristima“. „Reči prevazilaze politiku. Samo želimo da kažemo da smo tužni što odlazimo, da smo izveli revoluciju zbog ljubavi prema Alepu, zbog ljubavi prema našoj zemlji“, kaže jedan od aktivista preko Whatsappa.

Te pesme-grafiti, neka vrsta Rekvijema za Alep, ponekad su improvizovane. Napisane na brzaka, govore o žalu zbog odlaska, ali tu je i obećanje povratka. Između redova, može se osetiti i bes prema režimu u Damasku.

Ali, nema pretećih poruka kakve su ostavili džihadisti kad su bežali iz gradova nad kojima su izgubili kontrolu. Nema crnih zastava niti jezivih transparenata kakvih je bilo u Kobaneu. Ovi zidovi u Alepu, uporištu pobunjenika, slave pre svega osećaj zajedništva i podrške koji je nastao pod bombama.

Pročitajte još:

Kad je Martin Luter King dobio Nobela
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.