Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/24.02.2021.

Vredan portret na izložbi Vlaha Bukovca

vizuelne-umetnosti
  • SANU
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Zalaganjem njegovog preosveštenstva episkopa dalmatinskog gospodina Nikodima, izložba „Vlaho Bukovac – slikarstvo neprolazne lepote" u Galeriji SANU dopunjena je izuzetno vrednim portretom.

U pitanju je  ulje na platnu „Portret igumana Neofita Njeguša", nastao 1884. godine za vreme Bukovčevih putovanja po Dalmaciji, koje je vlasništvo Manastira Krke kod Kistanja.

Zaslugom Konzervatorske odeljenja Galerije Matice srpske, portret igumana Neofita, 136 godina od svog nastanka, ponovo je zasijao u svojoj punoj lepoti.

Srpska akademija nauka i umetnosti i njena Galerija posebno su zahvalili Sinodu SPC na blagoslovu da se postojeća postavka dopuni ovim vrednim portretskim delom.

Posle dvogodišnjih priprema, u Galeriji SANU u decembru je otvorena izložba slika akademika Vlaha Bukovca pod nazivom „Vlaho Bukovac – slikarstvo neprolazne lepote”

Izložene slike nastale u periodu od 1878. do 1922. godine posledica su onovremenih idejnih (simbolizam, orijentalizam, naučni pozitivizam…) i stilskih iskaza (akademski realizam, divizionizam, impresionizam). Portreti, vladarski portreti, aktovi i žanr scene manfestuju slikarevu potrebu za kontinuiranim preobražajima, ali, i dinamičan umetnički i kulturni život u Evropi. 

Dela velikog slikara sa izložbe u SANU pogledakjte OVDE.


PROČITAJTE I:

NARODNI MUZEJ: IZLOŽBA IVANA RADOVIĆA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.