Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/21.12.2020.

Vlaho Bukovac–slikarstvo neprolazne lepote

vizuelne-umetnosti
  • Branko Roglić/Vlaho Bukovac, Putifarova žena, 1886
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Naslovna foto: Branko Roglić

 

Posle dvogodišnjih priprema, u četvrtak, 24. decembra, od 10 sati, u Galeriji SANU biće otvorena izložba slika akademika Vlaha Bukovca pod nazivom „Vlaho Bukovac – slikarstvo neprolazne lepote”.

Vlaho Bukovac, Autoportret, 1883, Narodni muzej u Beogradu

Autor ovog značajnog projekta – dr Igor Borozan, vanredni profesor na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu – ovom izložbom želeo je da osvetli  značaj Bukovčevog delovanja u srpskoj kulturnoj sredini. Prof. dr Borozan je i autor naučno-stručne monografije, odnosno pratećeg kataloga izložbe: „Umetnički preobražaji Vlaha Bukovca u kontekstu evropskog slikarstva”.

Vlaho Bukovac, Velika Iza, 1882, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

U skladu sa konceptom neprolazne lepote zamišljen je prikaz odabranih dela Vlaha Bukovca na izložbi u Galeriji SANU. Predstavljanje idealizovane prirode je suštinski označilo delo dalmatinskog slikara, obrazovanog na akademskim i humanstičkim idealima Akademije u Parizu.

Vlaho Bukovac, Portret kraljice Natalije, 1882, Narodni muzej u Beogradu

Izložene slike nastale u periodu od 1878. do 1922. godine posledica su onovremenih idejnih (simbolizam, orijentalizam, naučni pozitivizam…) i stilskih iskaza (akademski realizam, divizionizam, impresionizam). Portreti, vladarski portreti, aktovi i žanr scene manfestuju slikarevu potrebu za kontinuiranim preobražajima, ali, i dinamičan umetnički i kulturni život u Evropi.

Vlaho Bukovac, Japanka, 1898, Moderna galerija u Zagrebu

Izložba je pretežno zasnovana na Bukovčevim delima iz domaćih umetničkih zbirki (Narodni muzej u Beogradu, Spomen zbirka Pavle Beljanski, Galerija Matice srpske, Umetnička kolekcija Dvorskog kompleksa na Dedinju, Muzej Jugoslavije, Medija centar Odbrana, Dom Jevrema Grujića, Muzej rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca), uz petnaest dela iz regiona (Moderna galerija u Zagrebu, Narodna galerija u Ljubljani, Bukovčev muzej u Cavtatu, Srpska crkvena opština u Dubrovniku, privatne kolekcije).

Vlaho Bukovac, Ružičasti san, 1916, Dvorska umetnička kolekcija

Održavanje izložbe u Galeriji SANU simbolično potvrđuje slikarevu pripadnost SANU: za dopisnog člana Srpskog učenog društva izabran je 1884, za počasnog člana Srpske kraljevske akademije 1892, a za redovnog člana Srpske kraljevske akademije 1905. godine.


PROČITAJTE I:

NARODNI MUZEJ: IZLOŽBA IVANA RADOVIĆA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.