Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/24.01.2024.

Promocija časopisa Likovni život

vizuelne-umetnosti
  • Likovni život
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Likovni život

 

Promocija uglednog časopisa Likovni život biće održana u nedelju, 28. januara u 13 časova u Umetničkoj galeriji Stara kapetanija u Zemunu, Kej oslobođenja 8.

U dvobroju 164/165 koji je upravo izašao iz štampe su objedinjeni tekstovi, prikazi izložbi za period jun - novembar 2023. godine.

Na 76 strana, sa isto toliko tekstova i mnoštvom fotografija crno belih i u koloru, o vizuelnim dešavanjima prikaze su sačinili naši eminentni likovni kritičari Zdravko Vučinić, Spomenka Medaković, Danilo Vuksanović, Vesna Todorović, Maja Škaljac – Stanošević, Radmila Kostić…

Posebne rubrike u ovom broju su – Eseji, Nova izdanja, Intervui...

Novi Likovni život prikazuje i priloge izložbi iz regiona, Republike Srpske, kao i Crne Gore.

U kreiranju sadržaja u ovom časopisu duge tradicije izlaženja svojim prilozima učestvuju i mladi likovni kritičari Marija Ristić, Jana Milosavljević Drago Rakočević, Luka Vukićević, Sonja Beljić.

U 2023. godini, redakcija Likovnog života, po drugi put za redom, dodelila je dve ravnopravne nagrade za najuspešnijeg likovnog kritičara mlađe generacije istoričarkama umetnosti Jani Milosavljević i Sonji Beljić.

Obično se ova nagrada dodeljuje jednoj osobi, ali kvalitet tekstova, uz podrazumevajuću informativnost i ono što je posebno važno u ovom slučaju originalnost u tumačenju likovnog dela opredelili su žiri na ovakav izbor.

Jana Milosavljević je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gde je završila i master studije na katedri za novovekovnu i savremenu arhitekturu pod mentorstvom profesora Aleksandra Kadijevića.

Sonja Beljić je diplomirala na odseku za Istoriju umetnosti - Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu. Master studije - Obrazovanje nastavnika predmetne nastave na Filozofskom fakultetu u BeograduUniverzitet u Beogradu, Srbija / Master profesor predmetne nastave.

Likovni život u novom broju donosi i prikaz izložbe Portret na ikoni, čiji je organizator Kulturni centar Kaleidoskop izdavač našeg magazina, a koja je održana od 31. oktobra do 9. novembra 2023. u Galeriji "Kuća Đura Jakšić" u Beogradu.

Štampani časopis Likovni život ove godine navršava 36 godina postojanja i kontinuiranog izlaženja. U izdanju Društva likovnih i primenjenih umetnika Zemuna Likovni život je svojevrsna hronika o vizuelnim i prostornim komunikacijama aktuelnih dešavanja na likovnoj sceni u Srbiji i šire. 

U 2023. godini realizaciju štampe časopisa Likovni život finansijski su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu Uprave grada Beograda, što je omogućilo izdavaču Društvu likovnih i primenjenih umetnika Zemuna izdavanje časopisa u dva izdanja- letnjem i zimskom.


PROČITAJTE I:

LUKA NOVAKOVIĆ, INTERVJU: MOĆ VEŠTAČKE INTELIGENCIJE JE U POROBLJAVANJU LJUDSKE PAŽNJE

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA I KULTURNO NASLEĐE

DA LI JE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ALATKA U SLUŽBI UMETNIKA?


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.