Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/11.01.2022.

Početak izložbene sezone 2022. u KCB-u

vizuelne-umetnosti
  • KCB
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: KCB

 

Kulturni centar Beograda započinje izlagačku sezonu 2022. u petak 14. januara sa početkom u 13 časova otvaranjem izložbi u sva tri galerijska prostora: Galeriji ARTGET, Likovnoj galeriji u Knez Mihailovoj 6 i Galeriji Podroom.

GALERIJA ARTGET: IVAN MANOJLOVIĆ predstavlja MILICU MRVIĆ ● ZA USPOMENU I DUGO SEĆANJE

Prva izložba u 2022. godini pripada 20. jubilarnoj sezoni fotografske Galerije Artget, u kojoj umetnički direktori i direktorke Galerije u prethodnoj deceniji po jednom selektovanom izložbom re-mapiraju domaću scenu. Ivan Manojlović, umetnički direktor u 2018. godini, ovom prilikom predstavlja Milicu Mrvić sa serijom „režiranih“ fotografija Za uspomenu i dugo sećanje.

Milica Mrvić / Porodica putnika

Ivan Manojlović, umetnički direktor Galerije Artget u 2018. godini, pred kraj 20. jubilarne sezone Galerije predstavlja Milicu Mrvić za izložbom “staged” / „režiranih“  fotografija Za uspomenu i dugo sećanje. Na njenim fotografijama pažljivo i do detalja izrađena koreografija, precizno izvedeni performativni elementi stvaraju jedinstvenu artificijalnost i izvesnu dozu fantazije koja nas pre stimuliše na preispitivanje nego na čitanje.

Naručeni grupni portreti Milice Mrvić nastaju kroz proces saradnje sa portretisanima. Pružaju nam neposredan uvid u nade, želje, a možda i strahove naručioca. Rezultat je zajedničko kolaborativno fotografsko delo tokom kojeg je proces rada jednako bitan koliko i finalna materijalizacija ove saradnje.

Milica Mrvić / Palma od urme

LIKOVNA GALERIJA: KRITIČARI SU IZABRALI 2022:  APSTRAKTNI PEJZAŽ 2.0

U ciklusu Kritičari su izabrali – tradicionalnoj izložbi koja se kao recepcija kritičara savremene vizuelne umetnosti u Likovnoj galeriji kontinuirano organizuje od 1967. Ana Ereš, istoričarka umetnosti i dobitnica  Nagrade Lazar Trifunović za 2017. priredila  je aktuelnu izložbu za 2022.

Izložba Apstraktni pejzaž 2.0, koja se održava u okviru programa Kritičari su izabrali, podstaknuta je slojevitom istorijom izlagačkog prostora u kome se održava i razvija se kao komentar na jednu tačku ove istorije – pomenutu izložbu Apstraktni pejzaž iz 1962. godine. Isto kao što Čelebonović pojam preuzima iz francuske kritike modifikujući mu značenje, tako se i za potrebe ove izložbe pojam apstraktni pejzaž koristi „bez krutosti i statičnosti, kao kontekstualni povod za sučeljavanje pogleda savremenih praksi umetnica i umetnika na pejzaž.

Izložba Apstraktni pejzaž 2.0 se ne ograničava na formalno apstraktni jezik slike, već okuplja stavove umetnica i umetnika koji sa različitih metodoloških, medijskih i semantičkih polazišta preispituju pejzaž kao žanr, motiv ili kontekstualni i jezički okvir svojih umetničkih ispitivanja...

 Apstraktni pejzaž 2.0

Ana Ereš je naučna saradnica na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Bavi se istraživanjem modernizma, istorije izložbi i jugoslovenskog umetničkog prostora u 20. veku. Objavila je publikacije: Mrđan Bajić: skulptotektura (2013), Skulptura: medij, metod, društvena praksa (2016, kourednica), Marko Čelebonović (2017; 2018, koautorka), Jugoslavija na Venecijanskom bijenalu (1938-1990): kulturne politike i politike izložbe za koju je dobila Nagradu Pavle Vasić. Dobitnica je Nagrade Lazar Trifunović za kritičko pisanje o umetnosti (2017).

GALERIJA PODROOM: TEREZA KOS, INANIMATE BEINGS ALSO HAVE FINITE LIVES [I neživa bića imaju svoj kraj]

Tereza Kos sa velikom pažnjom i posvećenošću, a kroz stečeno interdisciplinarno obrazovanje i lično nomadsko iskustvo, koje joj je pružilo uvid u drugačije mentalne i fizičke geografije određenih teritorija, razvija umetničku praksu koja kroz različite medije istražuje i problematizuje prostore i odnose između individualnog i globalnog.

Kroz pokretne i nepokretne slike, zvuk i muziku, dijagrame i mape, inspirisane konkretnim događajima i ljudima, Tereza u svojim radovima govori o nekoj vrsti apsurdnog, hipnotičkog ponavljanja društveno-političkih koncepata i njihovom uticaju na meru ništavnosti svakodnevnog života pojedinca. Kreirajući diskretnu kakofoniju u oku i uhu posmatrača, evidentirajući ništavilo, otvara prostor za kreiranje novih frekvencija života. Ništavilo nije večno i ono ne znači odsustvo, već beskonačnu otvorenost.

Tereza Kos

U petak, 14. januara u 19 časova, na dan otvaranja u galeriji Artget posetioce očekuju Ivan Manojlović i Milica Mrvić. U subotu, 15. januara u 13 sati kroz sve tri izložbe vode Katarina Kostandinović i Jana Gligorijević istoričarke umetnosti.

Tokom vođenja biće izveden zvučni performans Tereze Kos u galeriji Podroom, tokom kojeg će umetnica uživo semplovati i manipulisati glasom, harmonikom, perkusijama, ozvučenim predmetima i mobilnim uređajima preispitujući na ovaj način mogućnosti ponavljanja, gomilanja i prekidanja, koji nastaju iz improvizacija i implicitnog pamćenja.

Izložbe će biti otvorene do 23. februara 2022.


PROČITAJTE I:

PALATA SRBIJA: BUKVAR SAVREMENE UMETNOSTI

MUZEJ TERRA: SAVREMENOST IZNIKLA IZ TRADICIJE

MUZEJ ZEPTER: RASKOŠ SAVREMENOG ARTA U SRCU BEOGRADA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.