Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/24.04.2017.

Bijenale u Veneciji: Enklava spremna

vizuelne-umetnosti
  • SEEcult.org
  • SEEcult.org
  • Nemanja Jovanović
  • Nemanja Jovanović
Autor fotografije:
Izvor: SEEcult.org

Srbija završava pripreme za učešće na 57. Bijenalu umetnosti u Veneciji na kojem će se predstaviti projektom “Enklavia – Slikarstvo, posledica ovakvog života” kustosa Nikole Šuice sa slikama Vladislava Šćepanovića, Dragana Zdravkovića i Milene Dragičević, koje odražavaju njihove različite poetike, a objedinjene ukazuju kakvo je današnje vreme i kakve su okolnosti u kojima živimo.


Danas su novinari imali priliku da vide radove Šćepanovića i Zdravkovića  u Legatu Čelaković, uoči transporta u Veneciju, dok će slike Milene Dragičević, umetnice koja živi i radi u Londonu, stići na Bijenale iz Beča. Među predstavljenim radovima su i slike koje će premijerno biti prikazane u srpskom paviljonu u Đardinima – Zdravkovićeva “Enklava” i “Plauground” Šćepanovića.

Izložba je, kako je rečeno, namenski nazvana “Enklavia”, budući da produžava tenziju opštih geopolitičkih vizura, smeštena u originalnom paviljonu,  podignutom za vreme Kraljevine Jugoslavije. Kovanica je dospela sa uklesanog natpisa Jugoslavia iznad ulaza u paviljon, koji je decenijama služio za bijenalna predstavljanja umetnosti i arhitekture iz bivše Jugoslavije, a od njenog raspada iz Srbije.

Troje umetnika, kako je rečeno, ispoljavaju svako ponaosob osvešćen pristup u stvaranju zaustavljene slike unutar tesnaca postojanja, preopterećenog globalnim tranzicionim procesima ekonomije i društava, kontrolisanim ratovima i razobručenim migracijama, ugroženostima prirode, i tendencioznim upotrebama istorijskog sećanja.

Latinska izvedenica Enklavia "deluje kao nekakav recept ili možda naziv za nekakav preparat – pokušaj da se načini jedno stecište pre svega slikarske izražajnosti svakog autora ponaosob u postmedijskom svetu, u vremenu prilično jasnih i veoma izraženih turbulencija, društvenih i ekonomskih prekrajanja i preispitivanja identiteta, predstave, naše osetljivosti, što je takođe značajno”, rekao je Šuica, kustos tog projekta, odabranog među više od 35 predloga, koliko ih je stiglo bilo na konkurs Ministarstva kulture za nastup na 57. Bijenalu umetnosti.

Pročitajte još:
Umetnici VS kustosi

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.