Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/29.05.2022.

Otvoreno 20. Bijenale umetnosti u Pančevu

vizuelne-umetnosti
  • Marko Zorić
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Marko Zorić

 

Jubilarno 20. Bijenale umetnosti u Pančevu pod nazivom "rafinerijamanastir" svečano je otvoreno 27. maja u Narodnom muzeju Pančevo. Na ceremoniji otvaranja prisutnima su se obratile Ivana Markez Filipović, urednica programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra Pančeva, Maja Ćirić, kustoskinja ovogodišnjeg Bijenala, i Marija Jević, članica Gradskog veća za kulturu i omladinu Grada Pančeva.

Ivana Markez Filipović je u uvodnom obraćanju rekla: „Veliko zadovoljstvo mi je što imam čast i priliku da vas pozdravim u ovom prostoru, gde zajedno proslavljamo jedan veliki jubilej - 20. godina Bijenala umetnosti u Pančevu". 

Maja Ćirić je prisutnima objasnila kustoski koncept ovogodišnjeg Bijenala: "Kada pomislim na prvi odlazak u Manastir Vojlovicu, koji opstaje uprkos pretnji koju rafinerija godinama izaziva,  pomislim i kako bi trebalo podići vidljivost ovog fenomena . Neću zauzimati stranu, neka svako za sebe kaže da li je za rafineriju ili manastir, ili u svom životu kultiviše i malo rafinerije i malo manastira". Maja Ćirić je potom dodala: „Vodim poreklo iz grada Pančeva i osećam ga kao deo svoje lične priče. Volela bih da u budućnosti ovo Bijenale još više zasija, da postane važna tačka na putu svakog umetnika. To je moja rođendanska želja Bijenalu – da sve više raste i da u njemu učestvuje što više zanimljivih ljudi". 

Marija Jević se na otvaranju Bijenala obratila rečima: „Umetnost nudi prostor u kome duh može da diše, rekao je Džon Apdajk. Umetnost svakako nije puko reprodukovanje okoline. Uči nas da budemo bolji, menja naše poglede i tera nas da promišljamo. Pančevačko Bijenale u svakom novom izdanju nudi nešto novo. Tera naš duh da diše, otvara nam nove vidike. Pančevo ima privilegiju da ima ovo Bijenale, a Grad obavezu da podrži i sačuva Bijenale za generacije koje dolaze". 

Tokom večeri otvaranja izvedena su i tri performansa, uz jednu filmsku projekciju. U Svetosavskom domu svoj performans "Potential Energy" izveo je danski umetnički duo Heselholt i Majlvang (Hesselholdt & Mejlvang). U Bioskopu Vojvodina svoj performans "Bologna St. 173" izvela je Muna Musi iz Eritreje, a u zgradi SK12 rumunska umetnica Katinka Malajmare izvela je performans "Best Boy Electric". Program otvaranja završen je projekcijom filma "Popcorn" umetnika Adrije Žulije iz Španije, u Kulturnom centru Pančeva.

U ponedeljak, 30. maja u 19 časova, u okviru pratećeg programa Bijenala, u Galeriji Milorada Bate Mihailovića biće izveden performans „Terms of Service Fantasy Reader" Darije Medić. Ovo delo je participativni performans i javna proba dramatizacije ugovora o uslovima korišćenja sa potencijalom za mikroterapijskim susretom.

Na jubilarnom 20. Bijenalu umetnosti u Pančevu pod imenom "rafinerijamanastir", koje se održava od 27. maja do 27. juna 2022. godine, svoja dela predstavlja 22 umetnika i kolektiva iz Srbije i 12 iz inostranstva.


PROČITAJTE I:

PALATA SRBIJA: BUKVAR SAVREMENE UMETNOSTI

MUZEJ TERRA: SAVREMENOST IZNIKLA IZ TRADICIJE

MUZEJ ZEPTER: RASKOŠ SAVREMENOG ARTA U SRCU BEOGRADA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box