Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/27.06.2022.

Omaž Mileni Pavlović Barili

vizuelne-umetnosti
  • Galerija Milene Pavlović Barili
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

U Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu u toku je izložba "Milena Pavlović Barilli: Jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela", koja predstavlja omaž našoj velikoj umetnici iz ugla savremenih srpskih fotografa.

Na ovoj postavci posvećenoj slavnoj slikarki rođenoj u Požarevcu, od majke Srpkinje i oca Italijana, pisca i muzičkog kritičara Bruna Barilija, svaku sliku prati fotografija domaćih fotografa inspirisana tom slikom.

Foto: Dario Konstantinović/Ministarstvo kulture

Na izložbi učestvuje 15 savremenih srpskih fotografa koji su dali svoj doprinos u viđenju Mileninog stvaralačkog opusa: Marko Krunić, Monika Pavlović, Marko Vulević, Goran V. Popovski, Dušan Reljin, Vukica Mikača, Goran Zlatković, Vuk Dapčević, Jasna Prolić, Miša Obradović, Miloš Nadaždin, Sever Zolak, Nenad Marjanović, Boogie i Nebojša Babić.

Fotografi su ovoga puta imali veliki izazov da dešifruju skrivene poruke Mileninih čudesnih slika koje su je učinile velikom umetnicom, apsolutnom ikonom srpskog modernizma i ženom koja je bila i ostala izvan svog vremena.

Foto: Dario Konstantinović/Ministarstvo kulture

Milena Pavlović Barili je bila osećajna i nežna slikarka i pesnikinja, ali u isto vreme odlučna i svesna svojih umetničkih sposobnosti. Njeno istraživanje na polju umetnosti, koje poprima uticaj velikih majstora prošlosti i njenih savremenika – među kojima je Đorđo de Kiriko – dostiglo je značajne rezultate koji su ovoj umetnici doneli veliku slavu i ugled.

Milena Pavlović Barili u Požarevcu, 1929. / Foto: Wikimedia Commons

Milena Pavlović Barili je istovremeno ostala verna principima svog beogradskog obrazovanja, čuvajući u srcu svoj rodni Požarevac. Družila se sa umetnicima i književnicima poput Žana Koktoa i Andrea Bretona, izlagala je svoja dela u najznačajnijim svetskim galerijama, od kojih su mnoge u Italiji, da bi potom prerano preminula u Njujorku, gde je, između ostalog, bila cenjena kao portretistkinja, ali i kao ilustratorka najvećih modnih časopisa.

Milena Pavlović Barili, Autoportret sa velom, 1939. / Foto: Galerija Milene Pavlović Barili

Omaž neponovljivoj Mileni organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije u saradnji sa Galerijom Milena Pavlović Barilli i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu.

Izložba će biti otvorena do 15. septembra 2022. godine u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu. 


PROČITAJTE I:

PALATA SRBIJA: BUKVAR SAVREMENE UMETNOSTI

MUZEJ TERRA: SAVREMENOST IZNIKLA IZ TRADICIJE

MUZEJ ZEPTER: RASKOŠ SAVREMENOG ARTA U SRCU BEOGRADA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.