Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/5.07.2020.

Luvr ponovo otvara vrata za posetioce

vizuelne-umetnosti
  • Pixabay
  • Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / RTS / Foto: Pixabay
Najposjećeniji muzej na svetu, pariski Luvr, ponovo otvara svoja vrata u ponedeljak, ali sa određenim ograničenjima zbog koronavirusa, a pojedini delovi kompleksa će i dalje ostati zatvoreni za posetioce.

Luvr je zatvoren još 13. marta što je muzeju do sada donelo više od 40 miliona evra gubitka, potvrdio je direktor Žan-Luk Martinez.

„U najboljem slučaju ćemo imati 20 do 30 odsto posetilaca u odnosu na broj koji smo imali porošlog leta – a to je nekih 4.000 do 10.000 posetilaca dnevno“, napominje direktor.

Posetioci će, naravno, morti da nose maske, a u Muzeju neće biti uobičajenih „grickalica“ i neće biti moguće ostavljanje garderobe pri ulasku, piše Frans 24.

Biće obeležene staze po kojima turisti treba da se kreću, kao i mesta za stajanje ispred Mona Lize gde se posetioci najradije fotografišu, a sve s ciljem da se osigura bezbedno rastojanje.

Dve izložbe koje su prvobitno planirane za proteklo proleće - izložbu italijanske skulpture od Donatela do Mikelanđela i izložbu renesansnog nemačkog majstora Albrehta Altdorfera biće otvorene na jesen, najavio je Luvr.Tokom zabrane kretanja i izolacije Luvr je pojačao svoje prisustvo na društvenim mrežama, a navodno je bio najposećeniji muzej na svetu koga je na Instagramu pratilo više od četiri miliona ljudi.

Posete sajtu pariskog muzeja Luvra početkom aprila su skočile sa 40.000 na 400.000 poseta dnevno, posebno od karantina stanovništva u Francuskoj i drugim delovima sveta uvedenog u borbi protiv širenja korona virusa.

Kao i svi muzeji koji su bili primorani na zatvaranje, Luvr kao najposećeniji muzej na svetu koji je prošle godine zabeležio skoro deset miliona poseta, tražili su načine da virtuelnim posetiocima u karantinu koji obično nemaju vremena da ga fizički posete, ponudi kolekcije, izložbe i priče o istoriji te kulturne ustanove.

Sajt Luvra je povećao ponude, kao što su snimljena predavanja, crtani filmovi i snimci koje je muzej napravio poslednjih godina.

Jedna od ponuda virtuelnog iskustva, koja je privlačila onlajn posetioce, pod nazivom „Sastanak sa Đokondom“ je bila predstavljena na izložbi o Leonardu da Vinčiju. To iskustvo omogućava virtuelnom posetiocu da zaroni u svet čuvene Mona Lize, da gleda kako se pomera i da posmatra detalje na slici.

Luvr je od 2009. godine pojačao prisustvo na društvenim mrežama. Zahvaljući 14 naloga na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu i drugim aplikacijama, muzej je do pandemije korona virusa pratilo 7,9 miliona pretplatnika.


PROČITAJTE I:

MONA LIZA NE ODLAZI IZ LUVRA

SPAŠAVANJE LEONARDOVE "TAJNE VEČERE"


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.