Film
film/27.03.2024.

Otvoren 71. Martovski festival

film
  • Stanislav Milojković
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Stanislav Milojković

 

U prepunoj Velikoj sali Doma omladine Beograda sinoć je svečano otvoren 71. Martovski festival i uručena je Nagrada za životno delo legendarnom filmskom umetniku Lordanu Zafranoviću. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma do 30. marta publici će predstaviti bogat takmičarski i revijalni filmski program, ali i mnoštvo pratećih sadržaja – radionica, tribina, promocija.

Lordan Zafranović zahvalio je na ovom važnom priznanju i rekao da ga posvećuje svim svojim živim i preminulim kolegama i saradnicima, koji su prkosili i borili se filmom za slobodu i protiv zla. „Film je kolektivna umetnost, bez njih ne bi postojao nijedan film. Imao sam priliku da radim sa entuzijastima, sa njihovom energijom, voljom da se prkosi i udari snažno na sve one koji nas muče i doveli su nas do nekog gađenja, zla. Njima posvećujem nagradu." Zafranović je poručio da je istorija filma istorija našeg postojanja: "Film ostaje, zato je naša odgovornost strahovito važna, da govorimo istinu", istakao je ovogodišnji laureat Nagrade za životno delo Martovskog festivala.

Najdugovečniji festival u Srbiji i regionu ove godine trajaće pet dana i biće u znaku priče o malim ljudima koji su i našim klasicima i savremenim autorima uvek bili najzahvalniji junaci, ali će biti reči i o sportskim i muzičkim veličinama koje su obeležile prostor, ne samo naše zemlje, nego i čitavog regiona. U takmičarskom programu biće prikazano 98 filmova, od kojih je čak 80 premijera. Dodela nagrada najboljim filmovima i autorima biće održana na svečanom zatvaranju festivala, 30. marta od 19h u Domu omladine Beograda. Pored takmičarskog, Martovski festival imaće tradicionalno i raznovrstan revijalni filmski program podeljen u celine „Svetska panorama", „Regionalna panorama" i „Domaća panorama", sa mnogim ekskluzivnim premijerama. Kao i do sada, planirani su brojni razgovori sa autorima i gostima festivala, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, master-klasovi, promocije knjiga i drugi prateći programi.

Na programu drugog dana 71. Martovskog festivala danas će, pored takmičarskog programa, biti održana svetska premijera dokumentarnog filma "Buntovnik sa razlogom: Nikola Stojanović (1942 – 2021)", koji je o ovom istaknutom scenaristi, reditelju, kritičaru, publicisti i pedagogu snimio njegov sin Srđan. Svetsku premijeru imaće i dokumentarno ostvarenje autora Jasmina Durakovića, "Posljednja YU dokumenta" - priča o najvećoj izložbi savremene likovne umetnosti u bivšoj Jugoslaviji održanoj o sarajevskoj Skenderiji.

U sali Amerikana od 15.30h prikazuju se filmovi sa izdanja Srpski animirani film 6 / 2000 - 2006 (Urednici Božidar Zečević i Rastko Ćirić) i izbor filmova "Veterani srpske animacije" (Urednik: Snežana Vasilijana Trstenjak). O oba ova izdanja biće održan i razgovor, sa početkom u 17.30h u holu ispred Amerikane, dok će izložba autorke Snežana Vasilijana Trstenjak). O oba ova izdanja biće održan i razgovor, sa početkom u 17.30h u holu ispred Amerikane, dok će izložba autorke Snežane Vasilijane Trstenjak, "Veterani srpske animacije" biti otvorena u 18h u holu ispred Velike sale.


PROČITAJTE I:

THIS IS A MANS WORLD, BUT...

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA I KULTURNO NASLEĐE

DA LI JE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ALATKA U SLUŽBI UMETNIKA?


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.