Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/22.11.2021.

KCB:Tri postavke za kraj izložbene sezone

vizuelne-umetnosti
  • KCB
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Kulturni centar Beograda otvara poslednje izdanje izložbi u 2021. godini u četvrtak 25. novembra 2021. sa početkom u 19.00 časova. Publiku očekuju tri izložbe u tri prostora.

U 20. jubilarnoj sezoni fotografske Galerije Artget, u kojoj umetnički direktori i direktorke Galerije u prethodnoj deceniji po jednom selektovanom izložbom re-mapiraju domaću scenu, Slađana Petrović Varagić i Miroslav Karić predstavljaju fotografske, filmske i video radove iz Arhive Dragice Vukadinović – Lični radovi.

Izložba Dragice Vukadinović predstavlja odlomke njenog arhiva ličnih radova - kompleksne forme u sadržaju i mogućim interpretacijama, budući da nastaje u spletu njenih različitih angažmana i prisutnosti na sceni: kao istoričarke umetnosti, dugogodišnje aktivne učesnice u ovdašnjim kulturno-umetničkim prilikama, posvećene arhivistkinje i kao autorke čija umetnička produkcija tek čeka dalja istraživanja, istorizovanja i pozicioniranja u kontekstima razvoja fotografskog medija i videa kod nas.

Desanka Vukadinović, moja mama Desanka Vukadinović

U Likovnoj galeriji, Knez Mihailova 6 biće otvorena izložba crteža Predraga Damjanovića "Black Notebook". 

Generacije koje su odrasle na Alanu Fordu sećaju se malog crnog notesa Broja 1 i neverovatnih podataka i imena koje je on krio. Ko se seća ovog stripa zna već da se radi o jedinstvenom fenomenu italijanske pop kulture i njenoj recepciji društvene i političke satire koja je u formi popularnog stripa parodirala svet tajnih agenata, istorijskog narativa, kapitalizma i američkog sna. Upravo neke od ovih tema i formata koristi Predrag Damjanović za svoj novi ciklus radova – crteže koji će publika moći da vidi u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.

Predrag Damjanović "Black Notebook"

Crteži Predraga Damjanovića biće izloženi u vidu velikih zidnih slika štampanih na samolepljivim folijama. One na ovaj način simuliraju velike zidne slike, murale ili grafite praveći od galerijskog prostora jednu ulicu – galerijski odgovor na street art. Iako su originalno rađeni u malom formatu, njihov pravi format je onaj velikih dimenzija na kojima one ostvaruju svoj pun kapacitet. Kolažiranje galerije mnogobrojnim crtežima različitog formata, Damjanović izlazi izvan okvira samog crteža, ali i zvan okvira stripa i tabli na kojima se on obično stvara i pravi postavku koja funkcioniše na više nivoa. Ulaskom u galeriju ulazite u jedan drugi nadrealan svet koji nema svoje čvrsto utemeljenje u ničemu što je realno, poznato.

Svet koji stvara je pre svega lični doživljaj, jedno moguće viđenje meta prostora savremene realnosti, prostora koji više podseća na neki horor film nego na stvaran svet...

U Galeriji Podroom, Trg republike 5 biće otvorena izložba Eve Kotjatkove, Dominika Langa i Aea Žofi Langove "Leteća stanica za spašavanje - na popravci".

Leteća stanica za spašavanje je različitog oblika i veličine i podešava se i menja u skladu sa stanjem i potrebama. Kada je treba popraviti pozovu se deca. Ona je podjednako stvarna čak i kada spavamo, kreće se kroz vazduh kao i kroz vodu...

Leteća stanica za spašavanje - na popravci / Foto: Jan Kolsky

Ova kratka poetična uputstva uvode nas u ambijent leteće stanice za spašavanje u koji se pretvara galerijski prostor Podroom-a i poziva da promislimo o ljudskoj prirodi, društvenim odnosima i mogućnostima za njihovu „popravku“.

Eva Kotjatkova i Dominik Lang su dobitnici nagrade Kulturnog centra Beograda na 57. Oktobarskom salonu, koja podrazumeva realizaciju samostalne izložbe. 

Sve tri izložbe će biti otvorene za posetioce do 31. 12. 2021.


PROČITAJTE I:

PALATA SRBIJA: BUKVAR SAVREMENE UMETNOSTI

SAVREMENA UMETNOST: RADOZNALI, NAPRED!

ART MARKET ⇒ OTVOREN POZIV STVARAOCIMA!


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box