Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/12.11.2019.

Izložba "Srpski kraljevski portreti"

vizuelne-umetnosti
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: Dom Jevrema GrujićaIzložbu "Srpski kraljevski portreti" večeras je u Domu Jevrema Grujića otvorio ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Na izložbi, čiji su autori Alek Conić, Ružica Opačić i Lazar Šećerović, prikazani su najlepši portreti članova slavnih dinastija Karađorđević i Obrenović, prvi put ujedinjenih u umetnosti.

Posetioci su u prilici da uživaju u remek delima slikarstva koja dolaze iz najvećih muzeja i galerija širom Srbije: Narodnog muzeja, Istorijskog muzeja Srbije, Galerije Matice srpske, Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja iz Pančeva, Galerije Milene Pavlović Barili i Muzeja Rudničko-takovskog kraja.

Dragulj ove izložbe je jedna od najlepših slika u istoriji srpskog slikarstva, portret kraljice Natalije Obrenović, Steve Todorovića – poznatiji kao srpska Mona Liza, a deo izložbe su i lični predmeti koji su pripadali kraljevskim porodicama, fotografije i kraljevski darovi.

Natalija Obrenović, rad Steve Todorovića

„Verujem da će publika iskoristiti ovu jedinstvenu priliku i posetiti izložbu, jer će u tom slučaju imati mogućnost da pogleda sebe u ogledalu, da pogleda naš isprepletani istorijski i nacionalni DNK čije lance čine upravo dve ličnosti čiji se portreti nalaze iza mojih leđa (Karađorđe i Miloš Obrenović). Oni predstavljaju jezgro i srce našeg novovekovnog identiteta, onoga što jesmo danas i temelja za naš opstanak na istorijskoj sceni u budućnosti,“ rekao je ministar Vukosavljević prilikom otvaranja.

Aleksandar Karađorđević, delo Uroša Predića

„Sa zidova ovog doma posmatra nas politička istorija Srbije ali i istorija srpskog slikarstva, dela verovatno najvećih portretista 19. i prve polovine 20. veka koja pričaju složenu i tananu političku strukturu jedne burne istorije,“ naglasio je ministar.

Članove kraljevskih porodica portretisali su naši najslavniji slikari, pa se na izložbi nalaze dela Paje Jovanovića, Uroša Predića, Uroša Kneževića, Vlaha Bukovca, Steve Todorovića i mnogih drugih.

Marija Karađorđević, slika Paje Jovanovića

Posetioci su u prilici da vide i karikature članova kraljevske porodice koje je radila slavna Milena Pavlović Barili, u vreme kada je sa svojom majkom živela na dvoru kralja Aleksandra, ali i dela savremenog umetnika prof. Aleksandra Leke Mladenovića, koji predstavlja članove dinastije Obrenovića u pank stilu.

Pored portreta, na izložbi su izloženi i lični predmeti koji su pripadali kraljevskim porodicama, fotografije i kraljevski darovi.

Postavkom izložbe "Srpski kraljevski portreti", Dom Jevrema Grujića obeležava pet godina od otvaranja ove istorijske kuće i spomenika kulture od visokog značaja za javnost.

Posetioci će izložbu moći da pogledaju do 29. marta 2020. godine.


PROČITAJTE I:

PAJA JOVANOVIĆ - NAJSKUPLJI SRPSKI SLIKAR

"VREDNE RUČICE" UROŠA PREDIĆA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.