Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/27.11.2021.

Evropski identitet na izložbi u Novom Sadu

vizuelne-umetnosti
  • Marko Ercegović
  • Gordana Tadić
  • Marko Ercegović
  • Marko Ercegović
  • Marko Ercegović
  • Marko Ercegović
  • Marko Ercegović
Autor fotografije:

Kaleidoskop media 

 

U petak, 26. novembra u u Muzeju savremene umetnosti, performansom MonumentNo one is lost umetnice Ivane Ivković otvorena je izložba Evrovizion. crossing stories and spaces institucije za internacionalne odnose u kulturi iz Nemačke - ifa (Institut für Auslandsbeziehungen). Izložba u Novom Sadu realizovana je u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine i Gete institutom Srbije, i deo je programa "Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022".

Performans ''Monument: Bez izgubljenih'' / Foto: Gordana Tadić

Izložba se bavi aktuelnom društveno-političkom situacijom u Evropi i idejom evropskog identiteta. U fokusu ima manje vidljive i marginalizovane geopolitičke i kulturne prostore, posebno prostor jugoistočne i istočne Evrope. To su takozvane poluperiferije i mesta raznolikosti, koja u mnogim međunarodnim debatama i izložbenim praksama imaju podređenu ulogu.

Stan de Natris (Slavs and Tatars) / Foto: Gordana Tadić

Na izložbi svoje radove predstavljaju umetnici Nevin Aladağ, Johanna Diehl, Petrit Halilaj, Janine Jembere, Henrike Naumann, Emilija Škarnulytė, Selma Selman, kao i umetnici koji će biti prisutni na svečanom otvaranju : Igor Bošnjak, Vajiko Chachkhiani, Lana Čmajčanin, Ivana Ivković, Vladimir Miladinović, Stan de Natris (Slavs and Tatars) i Adnan Softić. Kustoskinje izložbe su Sanja Kojić Mladenov i Sabina Klemm.

Vajiko Chachkhiani / Foto: Gordana Tadić

Izložbu čine i putujuća biblioteka, dostupna svim posetiocima izložbe, internet prezentacija projekta i MAGAZINE PRE-ISSUE koji sadrži početne informacije o projektu. Takođe, u svakom gradu prezentacije biće koncipiran po jedan novi broj magazina, pa tako i EVROVIZION.CROSSING NOVI SAD – realizovan sa lokalnim partnerima i kroz obuhvatanje svih dodatnih sadržaja i događaja projekta u Novom Sadu. Na kraju se očekuje kolekcija različitih časopisa, kao specifični „arhiv putovanja".

Nevin Aladağ / Foto: Gordana Tadić

Za vreme prezentacije izložbe, 26.11.2021 – 27.02.2022, u Novom Sadu će biti održano više pratećih programa, dok će u februaru 2022. godine, i u galeriji Menjačnica Goethe-Instituta u Beogradu, biti realizovana izložba umetnice Henrike Nauman.

Henrike Naumann / Foto: Gordana Tadić

Pored Novog Sada, stanice izložbe su Sarajevo (BiH), Nikozija (Kipar), Atina (Grčka), Varna (Bugarska), Tbilisi (Gruzija), Kišinjev (Moldavija), Brisel (Belgija), Krakov (Poljska), Kalinjingrad (Rusija), Viljnus (Litvanija), i Berlin (Nemačka). Sa svake od 12 stanica će se uključiti umetnici koji će nastaviti turneju zajedno sa ostalima i tako menjati sam prostor unutar izložbe, otvarati nove teme i postavljati nova pitanja za razmišljanje, sve do poslednje stanice u Berlinu gde će kroz sve ove procese i promene biti prezentovana neka, možda, drugačija Evropa od one uobičajene.


PROČITAJTE I:

PALATA SRBIJA: BUKVAR SAVREMENE UMETNOSTI

ART MARKET ⇒ OTVOREN POZIV STVARAOCIMA!


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


Selma Selman, video instalacija / Foto: Gordana Tadić

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.