Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/27.11.2021.

Evropski identitet na izložbi u Novom Sadu

vizuelne-umetnosti
  • Marko Ercegović
  • Gordana Tadić
  • Marko Ercegović
  • Marko Ercegović
  • Marko Ercegović
  • Marko Ercegović
  • Marko Ercegović
Autor fotografije:

Kaleidoskop media 

 

U petak, 26. novembra u u Muzeju savremene umetnosti, performansom MonumentNo one is lost umetnice Ivane Ivković otvorena je izložba Evrovizion. crossing stories and spaces institucije za internacionalne odnose u kulturi iz Nemačke - ifa (Institut für Auslandsbeziehungen). Izložba u Novom Sadu realizovana je u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine i Gete institutom Srbije, i deo je programa "Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022".

Performans ''Monument: Bez izgubljenih'' / Foto: Gordana Tadić

Izložba se bavi aktuelnom društveno-političkom situacijom u Evropi i idejom evropskog identiteta. U fokusu ima manje vidljive i marginalizovane geopolitičke i kulturne prostore, posebno prostor jugoistočne i istočne Evrope. To su takozvane poluperiferije i mesta raznolikosti, koja u mnogim međunarodnim debatama i izložbenim praksama imaju podređenu ulogu.

Stan de Natris (Slavs and Tatars) / Foto: Gordana Tadić

Na izložbi svoje radove predstavljaju umetnici Nevin Aladağ, Johanna Diehl, Petrit Halilaj, Janine Jembere, Henrike Naumann, Emilija Škarnulytė, Selma Selman, kao i umetnici koji će biti prisutni na svečanom otvaranju : Igor Bošnjak, Vajiko Chachkhiani, Lana Čmajčanin, Ivana Ivković, Vladimir Miladinović, Stan de Natris (Slavs and Tatars) i Adnan Softić. Kustoskinje izložbe su Sanja Kojić Mladenov i Sabina Klemm.

Vajiko Chachkhiani / Foto: Gordana Tadić

Izložbu čine i putujuća biblioteka, dostupna svim posetiocima izložbe, internet prezentacija projekta i MAGAZINE PRE-ISSUE koji sadrži početne informacije o projektu. Takođe, u svakom gradu prezentacije biće koncipiran po jedan novi broj magazina, pa tako i EVROVIZION.CROSSING NOVI SAD – realizovan sa lokalnim partnerima i kroz obuhvatanje svih dodatnih sadržaja i događaja projekta u Novom Sadu. Na kraju se očekuje kolekcija različitih časopisa, kao specifični „arhiv putovanja".

Nevin Aladağ / Foto: Gordana Tadić

Za vreme prezentacije izložbe, 26.11.2021 – 27.02.2022, u Novom Sadu će biti održano više pratećih programa, dok će u februaru 2022. godine, i u galeriji Menjačnica Goethe-Instituta u Beogradu, biti realizovana izložba umetnice Henrike Nauman.

Henrike Naumann / Foto: Gordana Tadić

Pored Novog Sada, stanice izložbe su Sarajevo (BiH), Nikozija (Kipar), Atina (Grčka), Varna (Bugarska), Tbilisi (Gruzija), Kišinjev (Moldavija), Brisel (Belgija), Krakov (Poljska), Kalinjingrad (Rusija), Viljnus (Litvanija), i Berlin (Nemačka). Sa svake od 12 stanica će se uključiti umetnici koji će nastaviti turneju zajedno sa ostalima i tako menjati sam prostor unutar izložbe, otvarati nove teme i postavljati nova pitanja za razmišljanje, sve do poslednje stanice u Berlinu gde će kroz sve ove procese i promene biti prezentovana neka, možda, drugačija Evropa od one uobičajene.


PROČITAJTE I:

PALATA SRBIJA: BUKVAR SAVREMENE UMETNOSTI

ART MARKET ⇒ OTVOREN POZIV STVARAOCIMA!


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


Selma Selman, video instalacija / Foto: Gordana Tadić

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box