Teatar
teatar/2.05.2022.

"Otkačena prosidba" premijerno u Vršcu

teatar
  • NP "Sterija"
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: NP "Sterija"

 

U četvrtak  5. maja u 20 časova u Narodnom pozorištu „Sterija“ u Vršcu biće održana premijera predstave „Otkačena prosidba“ po tekstu Zorana Božovića, u režiji Petra Pjera Rajkovića.

Ovo je praizvedba teksta našeg poznatog komediografa Zorana Božovića, inače dugogodišnjeg profesora na katedri za rusku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.

U predstavi igraju: Miloš Đurović, Jovana Andrejević- Grujić, Sonja Radosavljević i Srđan Radivojević. Scenograf i kostimograf je Sofija Lučić.

Glavna dva neobična lika su uštogljeni profesor, koji na fakultetu predaje fonetiku i hirovita devojka, koju profesor pokušava da oslobodi dijalekatskog akcenta i da od nje napravi damu. U osnovi priče imamo „Pigmaliona“  Džordža Bernarda Šoa, koji je prilagođen našem mentalitetu i duhu vremena. Složenim mehanizmima komedije, postiže se gradacija koja će svakom gledaocu omogućiti lični odnos i stav prema situaciji i junacima, a vrsta i količina smeha biće valorizacija dela.

Petar Pjer Rajković

Igrač, solista baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, koreograf, saradnik za scenski pokret, glumac, reditelj i pedagog, rođen je 05.06.1949. u Beogradu. U svojoj dugogodišnjoj igračkoj karijeri odigrao je mnoge značajne uloge kao prvi solista. Kao koreograf i saradnik za scenski pokret radio je sa vodećim rediteljima u našoj zemlji. Bio je takođe tvorac koreografija za mnoge televizijske emisije, šouprograme i balete. Iza sebe ima preko 200 pozorišnih predstava i više od 10 nagrada na različitim festivalima.

Zoran Božović

Srpski dramski pisac, književnik, prevodilac i univerzitetski profesor Zoran Božović rođen je u Zmajevu 1940. Diplomirao je na Grupi za ruski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Beogradu, gde je 1978. odbranio doktorsku disertaciju na temu „Čehov kao dramski pisac kod Srba“. Redovni univerzitetski profesor postaje 1990. i predaje rusku književnost druge polovine devetnaestog veka. Učestvovao je na više naučnih skupova u zemlji i inostranstvu sa referatima koji su štampani u svetskim časopisima na srpskom, ruskom, nemačkom i engleskom jeziku.

Bio je upravnik Odseka za slavistiku i predsednik Slavističkog društva Srbije, kao i član redakcije časopisa Zbornik za slavistiku i Filološki pregled. Njegova književna dela prevođena su na nekoliko evropskih jezika. Pored šest romana, objavio je i četiri zbirke priča i napisao je sledeći niz dramskih dela: Komedije (2000), Svadbeni marš (2002), Bomba u pozorištu (2004), Kraljica smeha (2006),Đavolje pleme, Dijamantska ogrlica, Šumski raj, Kraljica smeha, Dobri drugari... Komedija Otkačena prosidba kao praizvedba postavlja se na scenu Narodnog pozorišta "Sterija" 2022.


PROČITAJTE I:

DVE DECENIJE BEZ BATE STOJKOVIĆA

ČAROBNA MELANHOLIJA NEDE ARNERIĆ


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.