Književnost
književnost/8.03.2022.

Čarobna melanholija Nede Arnerić

književnost
  • Goran Musić
  • Goran Musić
  • Đorđe Bajić
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Goran Musić

 

U Velikoj sali Jugoslovenske Kinoteke održana je promocija monografije o Nedi Arnerić "Čarobna melanholija" autorke Anite Panić, koju je objavio Filmski centar Srbije. Na promociji su govorili filmski reditelji Lordan Zafranović i Dejan Karaklajić, pozorišna rediteljka Milica Kralj, glumica Elizabeta Đorevska, urednik izdanja Miroljub Stojanović, i autorka Anita Panić.

Prisutnima se na početku promocije obratio i Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije: "Želim da zahvalim Aniti na ovako divnoj knjizi, i želim da zahvalim Miroljubu Stojanoviću, uredniku našeg izdavaštva. Bez tih dvoje ljudi, mi večeras ne bismo bili ovde. Anita je uradila veliku stvar za našu kinematografiju".

Foto: Đorđe Bajić

Anita Panić je o svojoj knjizi rekla: "Nadam se da će budući čitaoci biti zadovoljni, jer između dve korice ove knjige stoji puno ljubavi, razumevanja i poštovanja prema Nedinom delu i njenoj ličnosti. Gospodin Miša Radivojević, koji je napisao jedan veoma emotivan i lep tekst, upravo ga je naslovio Čarobna melanholija, definišući tako Nedinu tananu dušu, njenu prefinjenost, a zapravo vrlo snažnu i jaku ličnost. Dala sam sebi za pravo da tu divnu definiciju njene ličnosti iskoristim za naslov ove knjige".

Miroljub Stojanović je o delu Anite Panić rekao: "Ova knjiga je po svom duhu i svom sadržaju, strukturi i ljudima u kulturama regiona kojima je namenjena, zaista jugoslovenska. Ovde su autori zastupljeni u knjizi bezmalo iz cele bivše Jugoslavije. Jako sam srećan zbog toga, budući da ima nekoliko briljantnih tekstova koje su pisali ljudi koji su itekako zadužili ovu kinematografiju, i još uvek su aktuelni".

Filmski reditelj Lordan Zafranović sarađivao je sa Nedom Arnerić u svojim filmovima: "Neda je jednostavno zračila nečim što je neponovljivo, misteriozno. Nečim što treba tek otkriti, što je zatvoreno. Bila mi jako bliska i važna. Imala je božanstveni pokret, hod, nešto stvarno čarobno u sebi. Mogla je puno teških stvari da uradi".

Pozorišna rediteljka Milica Kralj o Nedi Arnerić je rekla: "Neda je od malena bila izložena kamerama i reflektorima. Jako je teško da se čovek sakrije ispod svih tih svetala, a ona je nekako u tome uspela. Ostala je dovoljno neuhvatljiva, kao neka magija. Zavodljivo, pa i bolno tajnovita. Ona je bila prava zvezda, i to jednog šireg i ozbiljnijeg sveta nego što je ovaj u koji smo mi danas saterani. Bila je kao ličnost daleko ozbiljnija i šira nego ličnosti koje se nama danas nameću kao zvezde".

Reditelj Dejan Karaklajić je o legendarnoj glumici govorio biranim rečima: "Neda je bila duševna osoba. Još kao mlada imala je neku iskrenost, nešto što ju je činilo posebnom. Bila je zvezda, ali na neotrcan način. Sve što je radila duboko je osećala, duboko se trudila za to. Bila je skromna i nepretenciozna, i popularnost joj je strašno smetala. Ona je iz sebe ispuštala uloge, pravila uloge, donosila likove".

Foto: Đorđe Bajić

Glumica Elizabeta Đorevska osvnula se na profesionalni i privatni odnos sa Nedom Arnerić: "Koliko je velikom platnu umela da zavrišti, zaplače i zasmeje se, toliko je bila privatno introvertna. Kada stane na scenu, ona se osećala nekom potpuno drugom osobom. Imala je pravo da bude ko hoće.  Bila je i ostala divna. Činjenica je da ona odavde ne može nikada da ode - za mnoga buduća pokolenja".

Recenzent knjige Daniel Rafaelić obratio se publici u Kinoteci video porukom: "Ovo je monografija o ženi koja je obilježila ne samo saveznu kinematografiju, nego bar još 3-4 nacionalne kinematografije. Anita svojim nevjerovatnim trudom, onim istim kao što je bio i u monografiji o Mileni Dravić, ovdje zapravo nadmašuje samu sebe, jer ne stavlja sebe u prvi plan. Otvara vrata drugim glasovima da svjedoče o jedinstvenoj glumačkoj, ali i kazališnoj pojavi, koja će kroz vrijeme ostati apsolutno legendarna. Draga, topla, beskrajno uzbudljiva i izuzetno inteligentna  - to je bila Neda Arnerić".

Foto: Đorđe Bajić

Ova luksuznа monografija na 270 strana dočarava život i delo  velike filmske zvezde, Nede Arnerić. Knjigu čini osam poglavlja u kojima je analitično i sa puno zanimljivih detalja  Anita Panić predstavila život i stvaralaštvo  jedne od najvećih filmskih glumica Srbije i nekadašnje Jugoslavije. Detaljno i sa obiljem arhivske gradje rasvetljava se filmska, ali i bogata televizijska i pozorišna karijera Nede Arnerić. Ovu monografiju uzbudljivom čine i svedočenja njenih kolega sa kojima je svojevremeno delila kadar u tim delima. Knjiga je obogaćena i brojnim arhivskim fotografijama, od kojih su neke malo poznate široj javnosti. Urednik izdanja je Miroljub Stojanović, a dizajner Borut Vild.

Neda Arnerić je u karijeri dugoj skoro pola veka, odigrala  uloge u 40 pozorišnih predstava i preko stotinu filmova. Prvu ulogu dobila je sa samo 13 godina, u filmu "San" kod Puriše Đorđevića. Samouvereno je vladala kadrom, a kamera ju je naprosto obožavala, da bi već sa 15 godina, u tinejdžerskom hitu "Višnja na Tašmajdanu", postala prava domaća zvezda. Njen glumački talenat i harizmu na velikom platnu uočili su u ranoj mladosti i stranci, te je brzo usledila i međunarodna karijera. Iako veoma mlada, donela odluku da joj ne treba veliki novac i svetska slava, već se opredelila da ostane u svojoj zemlji. Srebrna i Zlatna arena u Puli i Nagrada za životno delo "Pavle Vuisić", bile su dokaz njene glumačke posvećenosti.

Anita Panić je dugogodišnja televizijska autorka, dokumentaristkinja i spisateljica. Karijeru  je započela na Radio Beogradu  kao autorka emisija iz kulture, pisala je kratke priče i scenarija za radijski program.  Više od dve decenije radila je  na Televiziji  Beograd  i kao  i scenaristkinja i rediteljka,  realizovala je  preko stotinu dokumentarnih emisija i filmova, za koje je nagrađivana  na međunarodnim festivalima.  Pisala je  feljtone za dnevne novine, desetine tekstova za časopise, filmska scenarija, a 2002. bila  direktor i izvršni producent kratkog-igranog filma "Spleen" srpsko-engleske koprodukcije. Autorka je nekoliko dramskih tekstova. Članica je Udruženja filmskih umetnika Srbije  i radi kao slobodni umetnik.


PROČITAJTE I:

BEOGRADSKI AKVAREL LJUBICE KUBURE - VREME JE ZA KUBURU

USPOMENE IDU LOŠE UZ DŽONIJA ŠTULIĆA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.