Teatar
teatar/19.06.2019.

Dve nagrade za JDP u Zagrebu

teatar
  • Damir Ključarić
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaSinoć je svečanom dodelom nagrada zatvoren 43. Festival „Dani satire Fadila Hadžića" u Zagrebu.

Po odluci stručnog žirija u kome su bili Dražen Čuček (glumac, predsednik žirija), Dubravko Mihanović (dramski pisac i dramaturg) i Bojana Radović (novinarka i pozorišna kritičarka Večernjeg lista), Nagradu za najbolju režiju dobio je Bobo Jelčić za predstavu Zašto je poludeo gospodin R? Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

U obrazloženju žirija se navodi: "Premošćujući medije i epohe, društvena uređenja i socijalna stanja, na tlocrtu polemičnog Fasbinderovog dela nastala je predstava koja bešavno spaja intimno i političko, zagledana u ranjivost čoveka, svejedno kojeg i svejedno odakle, jer krhkost nam je zajednička. Reditelj je oblikuje dojmljivo, s poverenjem u pozorište kao prostor susreta, očuđenja i empatije, polako nas uvlačeći u ovu 'priču bez priče', na čijem se kraju osećamo kao da nam nedostaje daha. Čini nam se da gledamo komediju, da bismo se odjednom zatekli u tragediji, pokušaju da se suočimo s čovekom u kojem se prepoznajemo, a koji je učinio nešto tako teško shvatljivo."

Nagradu za najbolju mušku ulogu "Mladen Crnobrnja Gumbek" osvojio je Boris Isaković za ulogu Gospodina R. "Nemiran i zbunjen u neurozi i boli koje taloži od prve minute predstave, samo on zna gde i kako, nemoćan da artikuliše šta je to što mu ne da da se ostvari u potpunosti, da li je to društvo, porodica, prijatelji i kolege ili on sam, sav u pitanju odakle ta praznina u koju je upao, u koju smo upali, i koja guta sve što joj se približi, ovaj glumac samurajske pojave gradi ulogu s verom da je manje ponekad zaista više, a neizgovoreno je bitno kao i izrečeno, potisnuto kao i pokazano.

Njegov Gospodin R. živi u nama još dugo nakon što je otišao s pozornice, poput neke pretnje, iako pozorišne – sasvim moguće i stvarne," naveo je žiri u obrazloženju.


PROČITAJTE JOŠ:

CECA BOJKOVIĆ - NA SCENI SI SLOBODAN ČOVEK

DARIJAN MIHAJLOVIĆ - VLAST OD HEROJA NAPRAVI TIRANINA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box