Teatar
teatar/11.12.2018.

Nagrade za Zašto je poludeo gospodin R?

teatar
  • Maja Medić
  • Jovo Marjanović
  • Maja Medić
  • Maja Medić
Autor fotografije:

Priredila: Lela Milivojević / Foto: Jovo Marjanović

Sjajna predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta Zašto je poludeo gospodin R?, u režiji Bobe Jelčića, dobitnik je nagrada Ardalion za najbolju predstavu, najbolju režiju i najbolju mušku ulogu na 23. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu Bez prevoda u Užicu.

Posetioci JDP koji su u ponedeljak, 10. decembra, gledali sjajnu predstavu Zašto je poludeo gospodin R? imali su privilegiju da prisustvuju i uručenju nagrada Ardalion.

Publika je ovacijama pozdravljala glumačku postavu predstave koja je autorski projekat hrvatskog reditelja Bobe Jelčića po motivima filma Zašto je poludeo gospodin R… Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera, kada su na scenu izašli direktor Jugoslovenskog festivala u Užicu Zoran Stamatović i članica žirija Dragana Varagić, i saopštili odluku o dodeljivanju nagrada Ardalion.

Po odluci žirija u kojem su bili Lenka Udovički (rediteljka, predsednica žirija), Dragana Varagić (glumica), Slobodan Obradović (dramaturg), Dario Harjaček (reditelj) i Janko Ljumović (producent), najbolja predstava festivala je Zašto je poludeo gospodin R?. Između ostalog žiri je naveo: „Autorski nas tim kroz jednostavnost situacija, kroz prikazivanja opštih mesta svakodnevice, uvlači u neprestana iskakanja iz prostora stvarnosti, izmešta ono obično, svakodnevno u teatar”.

Za najbolju režiju nagrađen je Bobo Jelčić dok je nagradu za najbolju mušku ulogu dobio Boris Isaković. Sve tri nagrade dodeljene su jednoglasno.

Nagrade su uručili Zoran Stamatović i Dragana Varagić koja je pročitala i obrazloženja žirija za sve tri nagrade. U ime Jugoslovenskog dramskog pozorišta, nagradu za najbolju predstavu primila je v.d. direktora JDP-a Tamara Vučković Manojlović. Novinarka Večernjih novosti Vukica Strugar u ime kompanije Novosti, kao i svake godine od osnivanja festivala, uručila je umetničku sliku najboljoj predstavi po odluci zvaničnog žirija.

Predstava Zašto je poludeo gospodin R? čija je premijera bila 20. juna 2018. godine, autorski je projekat višestruko nagrađivanog Bobe Jelčića koji je prvi put put režirao u JDP i Srbiji uopšte.


PROČITAJTE JOŠ:

CECA BOJKOVIĆ - NA SCENI SI SLOBODAN ČOVEK

DARIJAN MIHAJLOVIĆ - VLAST OD HEROJA NAPRAVI TIRANINA


Bobo Jelčić je rođen 1964. godine u Mostaru. Diplomirao je režiju na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu. Režirao je u svim većim pozorištima u Hrvatskoj, kao i u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru. Profesor je glume na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu. Od 1995. godine sarađuje sa Natašom Rajković, koristeći nove metode u radu s glumcima. Reč je o specifičnom procesu tokom kojeg glumci, zajedno sa rediteljem, na probama razvijaju postavljene teme, postajući tako koautori predstava.

Tandem Rajković-Jelčić 2005. završava svoj prvi eksperimentalni film Ono sve što znaš o meni, koji je imao premijeru na Filmskom festivalu u Motovunu. Prvi samostalni dugometražni igrani film Bobe Jelčića Obrana i zaštita premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Berlinu (2013) a na Filmskom festivalu u Puli dobio je sedam Arena. Usledila su ostvarenja Promatrač (2014) i Sam samcit (2017).

Film Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera Zašto je poludeo gospodin R… (Warum läuft Herr R. Amok), snimljen je 1970. godine. Pored ostalih nagrada, osvojio je Zlatnog medveda na Filmskom festivalu u Berlinu.POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.