Teatar
teatar/14.05.2018.

JDP I PREDSTAVA "UNOSNO MESTO" U MOSKVI

teatar
  • Promo / JDP
  • Promo / JDP
  • Promo / JDP
  • Promo / JDP
  • Promo / JDP
  • Promo / JDP
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Predstava Unosno mesto A. N. Ostrovskog  u režiji Egona Savina, u subotu 12. maja je izvedena na festivalu „Ostrovski u kući Ostrovskog” koji se održava u teatru „Mali” u Moskvi. Publika, u kojoj su bili i predstavnici srpske ambasade i jedan broj ljudi iz Srbije koji žive i rade u Moskvi, sa oduševljenjem je prihvatila predstavu, a posle brojnih aplauza na otvorenoj sceni, usledio je višeminutni aplauz za ansambl predstave. Tom prilikom, Jugoslovenskom dramskom pozorištu uručene su plaketa i statua Festivala. Iste večeri održan je okrugli sto kome su prisustvovali pozorišni kritičari, novinari i publika.


Dan ranije, u petak 11. maja, na konferenciji za novinare koja je održana povodom otvaranja festivala „Ostrovski u kući Ostrovskog”, vladalo je veliko interesovanje za gostovanje Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Istog dana, u Muzeju velikog ruskog glumca Aleksandra Sumbatova-Uzhina, predstavnici Jugoslovenskog dramskog pozorišta prisustvovali su tribini na kojoj je sa velikim poštovanjem i poznavanjem, istoriju našeg pozorišta prisutnima predstavila ruska kritičarka Natalija Vagapova Mihailovna. Na tribini su govorili i direktorka JDP-a Tamara Vučković Manojlović i dramaturg Miloš Krečković koji su odgovarali na brojna pitanja prisutnih.

Teatar „Mali” je jedno od najstarijih pozorišnih kuća u Rusiji otvoreno 1824. godine. Od osnivanje igra ključnu ulogu u razvoju ruske nacionalne kulture. U ovom pozorištu izvođena su dela brojnih ruskih autora ali se za njega najviše vezuje ime Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog čiji spomenik se nalazi ispred zgrade teatra a 1993. godine osnovan je i festival „Ostrovski u kući Ostrovskog”. Teatar „Mali” je član Unije teatara Evrope od 2010. godine (JDP je član od 2006).

Gostovanje Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Moskvi podržala je Skupština grada Beograda.

PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

CECA BOJKOVIĆ, INTERVJU: NA SCENI SI SLOBODAN ČOVEK
DARIJAN MIHAJLOVIĆ, INTERVJU: VLAST OD HEROJA NAPRAVI TIRANINA
BRANISLAV TRIFUNOVIĆ, INTERVJU: ZATUPLJIVANJE JE PREVIŠE UZELO MAHA

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box