Reportaža
reportaža/2.03.2019.

Indonezija: Zmajevi kao kulturno blago

reportaža
  • indoindians.com
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / N1 / Anadolija


Indonežanski zmajevi, koji su od kulturnog značaja za istoriju te zemlje, čuvaju se u muzeju za buduće generacije, prenosi agencija Anadolija.

Muzej zmajeva je osnovan 2003. godine u Džakarti i na lokalnom jeziku je poznat kao "Museum Layang-Layang". Radi se o prvom i jedinom muzeju zmajeva u toj zemlji.

Osnovan je s ciljem zaštite zmajeva koji su korišteni na različitim područjima, prvenstveno ostrvima Java, Sulavesi, Kalimantan i Sumatra.

Reč je o kolekciji zmajeva koji su od istorijske i kulturne važnosti ovog kraja, a koji su pravljeni i pre više od 30 godina.

Muzej se prostire na površini od 2.500 metara kvadratnih. U sklopu muzeja nalazi se i soba u kojoj se mogu pogledati dokumentarni filmovi o zmajevima, soba za odmor i atelje za izradu zmajeva.U ovom muzeju nalazi se oko 600 zmajeva, od najsitnijeg (samo 2 cm dužine!), do Megarai zmaja dugačkog 26 metara. Kustos Pak Dajatika, izjavio je da se u muzeju nalazi 50 različitih vrsta zmajeva, a ukupno 600 komada iz različitih delova Indonezije. Izložili su, kako je kazao, i zmajeve iz Japana, Tajlanda, Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Švedske.

"Muzej je osnovao Endang Ernavati koji od 1985. godine sakuplja zmajeve iz različitih delova zemlje i danas je vlasnik bogate kolekcije", ispričao je Dajatika.

Ernavati je odlučio otvoriti muzej sa ciljem zaštite zmajeva za buduće generacije. U muzeju daju i časove sa različitim tehnikama puštanja zmajeva.

Dajatika je istakao da mesečno muzej u proseku poseti 2.000 osoba.


VODIMO VAS I DALJE PO INDONEZIJI - SJAJNA REPORTAŽA SA OSTRVA FLORES: KOMODO ZMAJEVI I RITUALNO BIČEVANJE!
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.