Reportaža
reportaža/2.03.2019.

Indonezija: Zmajevi kao kulturno blago

reportaža
  • indoindians.com
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / N1 / Anadolija


Indonežanski zmajevi, koji su od kulturnog značaja za istoriju te zemlje, čuvaju se u muzeju za buduće generacije, prenosi agencija Anadolija.

Muzej zmajeva je osnovan 2003. godine u Džakarti i na lokalnom jeziku je poznat kao "Museum Layang-Layang". Radi se o prvom i jedinom muzeju zmajeva u toj zemlji.

Osnovan je s ciljem zaštite zmajeva koji su korišteni na različitim područjima, prvenstveno ostrvima Java, Sulavesi, Kalimantan i Sumatra.

Reč je o kolekciji zmajeva koji su od istorijske i kulturne važnosti ovog kraja, a koji su pravljeni i pre više od 30 godina.

Muzej se prostire na površini od 2.500 metara kvadratnih. U sklopu muzeja nalazi se i soba u kojoj se mogu pogledati dokumentarni filmovi o zmajevima, soba za odmor i atelje za izradu zmajeva.U ovom muzeju nalazi se oko 600 zmajeva, od najsitnijeg (samo 2 cm dužine!), do Megarai zmaja dugačkog 26 metara. Kustos Pak Dajatika, izjavio je da se u muzeju nalazi 50 različitih vrsta zmajeva, a ukupno 600 komada iz različitih delova Indonezije. Izložili su, kako je kazao, i zmajeve iz Japana, Tajlanda, Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Švedske.

"Muzej je osnovao Endang Ernavati koji od 1985. godine sakuplja zmajeve iz različitih delova zemlje i danas je vlasnik bogate kolekcije", ispričao je Dajatika.

Ernavati je odlučio otvoriti muzej sa ciljem zaštite zmajeva za buduće generacije. U muzeju daju i časove sa različitim tehnikama puštanja zmajeva.

Dajatika je istakao da mesečno muzej u proseku poseti 2.000 osoba.


VODIMO VAS I DALJE PO INDONEZIJI - SJAJNA REPORTAŽA SA OSTRVA FLORES: KOMODO ZMAJEVI I RITUALNO BIČEVANJE!
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box