Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/4.08.2021.

Tajne holandskih i belgijskih muzeja

vizuelne-umetnosti
  • Pixabay/emoro
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Cover foto: Pixabay/emoro

 

Jubilarna deseta manifestacija Leto na Trgu galerija, u organizaciji tri muzejske ustanove sa Trga galerija i ove godine će ugostiti Novosađane u vrtovima svojih zdanja, kao i na samom Trgu, pružajući im kulturni i zabavni program tokom letnjih meseci.

Kao i prethodnih godina Galerija Matice srpske, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, besplatnim programima na otvorenom prirediće svakog četvrtka u 21.00 sat sugrađanima zanimljive sadržaje iz oblasti istorije umetnosti, filma, putopisa i muzike. 

U četvrtak, 5. avgusta u zajedničkom vrtu Galerije Matice srpske i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u 21.00 sat biće održana putopisna priča Skrivene tajne holandskih i belgijskih muzeja. Autor televizijskog serijala „Bez aranžmana“, novinar i publicista Blažo Popović, povešće nas na sentimentalno putovanje kroz istoriju, predstavljajući zanimljivosti iz života istaknutih imena holandskog i flamanskog slikarstva.

Posetioci će imati priliku da čuju pripovest o neobičnom Vinsentu Van Gogu, misterijama Vrta uživanja Hijeronimusa Boša, epskoj sudbini najčešće kradenog dela na svetu Van Ajkovog Gentskog oltara kao i druge tajanstvene priče iz sveta umetnosti ovog dela Evrope.


Povodom izložbe Poklon-zbirka Graovac. Radmila i Nikola u Galeriji Matice srpske će tokom narednih mesec dana biti priređen bogat prateći program kako bi posetiocima približili osnovnu ideju izložbe i podstakli ih na razmišljanje o umetničkom paru Graovac.

U petak, 6. avgusta 2021. godine u 19.00 sati u Galeriji Matice srpske biće priređeno stručno tumačenje izložbe Poklon-zbirka Graovac posvećeno slikaru Nikoli Graovcu, koje će održati Ivana Janjić, kustoskinja Galerije Matice srpske.

Foto: GMS/Promo

Na stručnom tumačenju posvećenom Nikoli Graovcu publici će biti predstavljen bogati slikarski opus značajnog i izuzetno produktivnog umetnika. Snažno slikarsko osećanje koje pleni čistom bojom, oblikovano i usavršavano dugogodišnjim radom, izloženo je u Galeriji Matice srpske kroz 21 umetnički rad iz Poklon-zbirke Graovac i 7 slika u ulju pristiglih u Galeriju ranijih godina.

Analiza umetnikove likovne poetike biće upotpunjena crticama iz života Nikole Graovca, koji je od bezimene radne snage, sirotog nadničara, postao priznati slikar sa zasluženim mestom u istoriji srpskog slikarstva 20. veka. Sa namerom da se publici približi ova živopisna i svestrana ličnost kroz priču o čoveku Nikoli Graovcu, njegovim kolegama i prijateljima, pokušaćemo da steknemo opšti utisak o vremenu i uslovima u kojima se formirao i stvarao slikar Nikola Graovac.


PROČITAJTE JOŠ:

GALERIJA GETE: JUBILEJ BOJSA I MANGELOSA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.