Film
moja-kafica
moja-kafica
film/27.12.2018.

Met Dilon stiže na Kustendorf

film
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf, čiji je osnivač reditelj Emir Kusturica, ugostiće sredinom januara na Mokroj Gori afirmisane reditelje i glumce kao što su Met Dilan, Serđi Lopez i Slavko Štimac, a u takmičarskom programu prikazaće dvadesetak kratkometražni filmova mladih autora iz celog sveta.

Program 12. Kustendorfa, objedinjen sloganom “The Perfect Dozen”, predstavljen je danas u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije, koje je izdvojilo 25 milona dinara za tu manifestaciju koju ministar Vladan Vukosavljević ističe kao jedan od naznačajnijih kulturnih događaja u Srbiji.

Opening Animation - Kustendorf 2019 from Kustendorf Film & Music Festival on Vimeo.

Američki glumac Met Dilon održaće radionicu na festivalu, a sem njega gosti će biti i glumci Serđi Lopes, Slavko Štimac, Adrijano Tardiolo i Luka Čikovani (iz filma "Srećan kao Lazaro), reditelji braća Dinoćenco, Olofen i Jeržanov i producent Andrea Gambeta (Papa Franja). 

12. Kustendorf biće održan od 11. do 16. januara na Mećavniku. Festival će otvoriti dokumentarni film "Pepe, jedan uzvišen život" Emira Kusturice, posvećen Hoseu Muhiki, koji je svetsku premijeru imao u Veneciji. To je priča o "najsiromašnijem predsedniku na svetu", bivšem vođi Urugvaja. 


Emir Kusturica je na početku konferencije za novinare imao potrebu da razjasni pisanja nekih medija s jeseni prošle godine koji su se pitali da li je Kustendorf privatni festival.
- Odgovaram da nije. To je festival Ministarstva kulture i informisanja na kojem naša mala firma pokušava da održi onaj nivo koji je započet pre 12 godina - objasnio je reditelj. Kako je ministar kulture Vladan Vukosavljević otkrio, za Kustendorf je izvdojeno 25 miliona dinara, "a da je bilo više para, pomogli bismo i više".

Kvalitet festivala, nastavio je Kusturica, meri se po dobrim radionicama, kvalitetnim gostima i "impozantnom broju od 718 prijavljenih studentskih filmova, za razliku od prvog festivala kada je bilo 140 prijava", napomenuo je Kusturica.

Od toga je za takmičarski program odbrano 21 ostvarenje: 15 igranih, tri dokumentarna, dva animirana i jedan eksperimentalni kratkometražni, autora iz Švajcarske, Australije, Srbije, Norveške, Republike Srpske, Poljske, Rusije, Izraela, Francuske, Nemačke, Irana, Meksika, Španije, Makedonije, Turske i sa Filipina. Srpsku kinematografiju će predstavljati "Kostakurta" Saše Karanovića i "Jesenji valcer" Ognjena Petrovića.U okviru programa "Savremene tendencije" biće prikazani filmovi "Srećan kao Lazaro" Aliče Rorvaher, "Dogman" Matea Garonea, "Papa Franja: Čovek od reči" Vima Vendersa, "Bliski neprijatelji" Davida Olofena, "Nežna ravnodušnost sveta" Adilhana Jeržanova i "Dečaci ne plaču" braće Damijana i Fabija Dinoćenca.
"Retrospektiva velikana" posvećena je Metu Dilonu, u čiju čast će biti prikazan "Dragstor kauboj" Gasa van Santa, Seržiju Lopesu (Vestern) i Slavku Štimcu (Sjećaš i se Doli Bel?", "Vuk samotnjak").Takođe, u okviru ove programske celine održaće se i projekcije filmova Miloša Formana "Svlačenje" i Bernarda Bertolučija "Dvadeseti vek", autora koji su nas ove godine napustili.

U selekciji "Novi autori" biće predstavljen prvi dugometražni film crnogorskog reditelja Ivana Salatića "Ti imaš noć", dok će specijalnu projekciju imati i film "Devojke u igri" Aline Skšeševske.


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

PILETIĆ I GRUJIĆ: ODAVNO NAM NIJE SMEŠNO

GRLOM U JAGODE - OŽIVLJAVANJE VREMEPOLOVA

CECA BOJKOVIĆ, INTERVJU: NA SCENI SI SLOBODAN ČOVEK

DARIJAN MIHAJLOVIĆ, INTERVJU: VLAST OD HEROJA NAPRAVI TIRANINA

BRANISLAV TRIFUNOVIĆ, INTERVJU: ZATUPLJIVANJE JE PREVIŠE UZELO MAHA


O nagradama (zlatnom, srebrnom i broznanom jajetu) odlučivaće Dijana Požarskaja, ruska glumica, Slobodan Despot, izdavač i pisac srpskog porekla koji piše na francuskom i Tankred Ramon, francuski reditelj dokumentarnih filmova. Nagradu "Vilko Filač" za najbolju fotografiju dodeliće francuski direktor fotografije Mišel Almatje. 
- Ovi filmovi su nastali u vremenu kada se jedva i zna šta je danas film i kada obična poseta prijatelju u kuću vaš pogled odvuče na veliki ekran u kome jedno sedmogodišnje dete skroluje stotine i stotine naslova, pokušavajući da odebere film. Ja se samo pitam, ko će u budućnosti biti taj koji će mu preporučiti jedan od tih filmova? Bojim se da to niko neće moći da uradi. Nova tehnologija nam nalaže potpuno otuđenje koje će doći jednog dana sa veštačkom inteligencijom pa će neki čovek - iako i danas ima reditelja koji ne dolaze na snimanje - jednostavno da isprogramira šta se tamo (na setu) dešava. Sve su to crne perspektive protiv kojih se ovaj festival bori - rekao je Kusturica.Na pitanje novinara da li je on taj koji će zaustaviti skrolovanje, konstatovao je: 
- Mogu da govorim samo o svojim osećanjima a ona su najbolja mera. Festivali su sigurna kuća filmova i oni će ostati i onda kad Netfliks preuzme sve, on pobeđuje sto posto. Problem je mentalne prirode. To skrolovanje kroz naslove. Tu bi tebalo da svako dete ima po jednog vodiča ali će, u vremenu koje dolazi, izgubiti vodiče, jer teško će vodiči da postoje ako ne budu deo obrazovanja ili imuniteta koji će ti mozgovi da steknu vlastitim naporima - istakao je Kusturica.
On je pomenuo je oduševljenje mladih autora koje, prvo, dočeka tradicionalno srpsko gostoprimstvo, a onda ne mogu da veruju da im je neko platio avionsku kartu da dođu iz Australije ili Argentine.
- Kako mi kažu, za njih je taj događaj neponovljiv. Od svih dosadašnjih mladih gostiju pet autora je napravilo svoje prve celovečernje filmove i ulaze u trku za druge. Radionice i naš festival to ne mogu da im garantuju, ali važno je da se nađu u ambijentu koji liči na film a Mećavnik pomalo liči na film - istakao je Kusturica. 

- Ovo je jedini festival gde sto do stola sede oni koji su realizovani preko svake mere ili u meri u kojoj to nazivamo uspehom i oni koji žele da budu uspešni. Nažalost, kinematografija više nije autorski komercijalna, postaje sve više tržišna i eliminiše ono što smo mi nekad zvali snaga autora, ali mi iapk pokušavamo da ostavrimo prostor u kojem će mladi autori da se zagledaju u budućnost i vide da ne mora sve da se režira kao reklame i da ne mora sve da bude urađeno kako govori mejnstrim, nego da postoji slobodno uverenje i percepcija vremena i prostora koja mora da bude posebna da bismo nekog autora prepoznali - poručio je naš reditelj. 

Muzički program
Svake večeri nakon projekcija i radionica koncerti muzičkih grupa upotpuniće noćni život Kustendorfa. Ove godine gosti su Orkestar narodne muzike braće Advahov Valeriju i sastav "Kaskaval & Kristi Traktor" (orkestar od skoro 40 muzičara) iz Moldavije, Vinicio Kaposelo, najpopularniji etno rok muzičar iz Italije, holandsko-srpski ansambl "Jovan Pavlović i Marko Marković bras bend" sa 15 harmonikaša i jednim trubačem, kao i stari znanci "Kal" i Bilja Krstić i "Bistrik".

Izložbe na Mećavniku i Andrićgradu
Tokom trajanja festivala u galeriji „Kapor“ biće postavljena izložba akademskog slikara Ratka Lalića, a deo programa festivala je i izložba fotografija povodom 70. godišnjice Visoke državne škole za film, televiziju i pozorište iz Lođa. Takođe, u Andrićgradu, u galeriji Lubarda, će biti otvorena izložba slika i mozaika akademske slikarke Bisenije Tereščenko.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.